СПЕКТАКЛ У КРИСТАЛНОЈ ДВОРАНИ – МАРШ НА ДРИНУ ДИГАО НА НОГЕ ПУБЛИКУ

Празничном поклон концерту у “Кристалној дворани” Зрењанина су присуствовали челници града и Средњобанатског управног округа,  градског Гарнизона Војске Србије, бројне званице и гости градоначелника из политичког, привредног, културног, образовног, верског и спортског живота града, из градских институција, јавних предузећа и установа, као и бројни суграђани.

Прави спектакл у „Кристалној дворани“ могли су да прате и гледаоци крај ТВ екрана широм Србије, јер је концерт Зрењанинске филхармоније директно преношен на првом програму Радио-телевизије Војводине. Заиста читава Србија је могла да ужива у зналачки одабраним мелодијама и наступима уметника.

Филхармонија је овога пута бројала 60 музичара и у препуној, Кристалној дворани, њен наступ је изазвао велико интересовање публике, која је обзиром на наступ на Данима пива очекивала заиста много. Репертоар је био заиста разноврстан и на њему је било дела из богатог опуса српског фолклора и дела инспирисана српским фолклором, дела домаћих аутора и неке од светских оперских арија.

Наступ је припреман скоро два месеца, а пробе су биле интензивне последњих недељу дана. Зрењанинска филхармонија је и квалитетом и репертоаром у протеклом периоду  оправдала поверење и очекивања публике, те у томе и видимо разлоге значајног интересовања за њихове наступе, какво је владало и синоћ.

Прослављена оперска дива Јадранка Јовановић извела је незаборавне арије Хабанере из опере „Кармен“ и Силве из „Кнегиње чардаша“, као и познату српску песму „Све док је твога благог ока“, док је Бора Дугић на фрули извео „Балканску свиту“, „Вилинско коло“ и „Игру скакавца“, уз подршку на хармоници Бобана Продановића.

(Фото: Александар Блануша)

Зрењанинска филхармонија је наступила под диригентском палицом Микице Јевтића. На сцени су се могла видети и чути чак четири здружена зрењанинска хора. Дечји хор Културног центра, Омладински хор Музичке школе „Јосиф Маринковић“, Певачко друштво „Преподобни Рафаило Банатски“ и Мешовити хор „Паноника“, које су за наступ припремиле Сенка Милисављевић и Зорица Козловачки.

Наши реномирани хорови су чинили сјајну вокалну подршку музичарима и свака нумера је за себе представљала посебан уметнички доживљај.

У веома занимљивом аранжману изведене су химничне српске арије, „Востани Сербије“, „Тамо далеко“, „Креће се лађа француска“ а публика се подигла на ноге И није штедела дланове када је на бис изведен чувени, „Марш на Дрину“.

Било је ово још једно уметничко вече за памћење и прави спектакл који је приредила синоћ својим суграђанима Зрењанинска филхармонија, празничним концертом. Било је то заиста долично обележавање Празника града Зрењанина, 17. новембра и стоте годишњице од ослобођења града у Првом светском рату, које је поставило стандарде за будуће јубилеје.

Петровград.орг