ПРЕДСТАВЉЕНА ТРИОЛОГИЈА ВУКСАНА КНЕЖЕВИЋА – ОСТРВО МОНСТРУМ

У Барокној сали Градске куће у Зрењанину одржана је промоција књиге Вуксана Кнежевића “Острво монструм” у издању Завода за уџбенике, Службеног гласника и Градске народне библиотеке “Жарко Зрењанин”. Модератор представљања ове књиге је био директор народне библиотеке „Жарко Зрењанин“ Милан Бјелогрлић.

Вуксан Кнежевић је аутор четрнаест књига од којих је последња, ”Острво монструм”, а чија је промоција уприличена у барокној сали градске куће у Зрењанину. Прва промоција најновије Кнежевићеве књиге, трилогије о Голом отоку, била је у октобру на Београдском међународном сајму књига.

„Голи оток је запостављен и заборављен, а ми још увек живимо последице Голог отока. У толико су теме о Голом отоку актуелније и постоји потреба, да историчари коначно кажу суд о том злу. Зло, ако се заборави оно се увек враћа… Неправда и зло, дакле, и неизбрисиве последице голооточке трагедије које на известан начин и даље живимо, а нећемо да видимо, основни су мотиви за прављење и издавање ове књиге. Ако она буде макар и скроман делић доприноса незабораву овог зла, мој задатак биће испуњен.“- рекао је аутор.

Осим аутора Вуксана Кнежевића о триологији “Острву монструм”, књизи која је објављена у издању Завода за уџбенике, Службеног гласника и Градске народне библиотеке “Жарко Зрењанин”, говорили су представници издавача, Драгољуб Којчић, Петар В. Арбутина и Милан Бјелогрлић.

Драгољиб Којчић је у маниру доброг говорника, непосредно пред промоцију књиге, рекао:

„Тема Голог отока код нас, ако гледамо статистички, уопште није ни такнута. Ми немамо роман, ми немамо научно дело о томе. Постоје новински фељтони, постоје чаршијске приче, понека сведочења, постоји Драгослав Михајловић који се до сада бавио том темом, на озбиљан књижевни начин. Међутим, Вуксан Кнежевић  нам сада, у форми триологије, упараво, даје један целовити осврт, не само на географски појам острва на коме су били заточени невини људи него нам даје осврт на једно време.“ – рекао је Којчић.

Петар В. Арбутина је дао осврт на значај ове триологије и значај ове теме:

„ Ово је књига о томе шта је претходило злу и ономе да се са изласком из логора зло није завршило…Све оно што је довело до искривљења једне идеје и свеоно што је условно речено чаршијска свест и све оно што и дан данас утиче на нас и против чега ми не можемо да се изборимо, можда је пре Голог Отока, у колико није ова моја мисао јеретичка, главна тема ове књиге. и отуда триологија…“

У музичком програму учествовао је Михаило Младеновић – гитара, ученик  другог разреда Средње Музичке школе “Јосиф Маринковић”, а одломак из трилогије је прочитала мр Бранка Јајић.

Острво монструм је трилогијска синтеза ауторовог искуства као најмлађег осуђеника који је на овом уклетом месту подвргнут страхотама постреволуционарног терора и његових истраживања моралних бездана у који су пропадале душе потказивача, клеветника и џелата. Трилогија захвата све стране друштвене грознице Титовог прогона неистомишљеника, али још више апсурдна страдања невиних људи и фантастичне конструкције сплетки којима их је опкољавао паук тираниде, кажу рецезенти ове књиге.

Текст и фото: Саша Младеновић (Насловни фото Алиса Јунузовић)