ОТВОРЕНА 20. КАРАЂОРЂЕВАЧКА ПРЕЛА У БАНАТУ

У среду 10. јануара отворена су 20. Карађорђевачка прела, традиционална културно-завичајна манифестација. Први програм у низу овогодишње културне манифестације одржао се у малој сали изложбом „Србија памти Бизерту“ и представљање „Добровољачког гласника“ и других издања Удружења ратних добровољаца 1912-1918 њихових потомака и поштовалаца из Београда.

Својим квалитетом, садржајем, осећајем за неговање традиције, чувањем прошлости али и прихватањем новог, ова манифестација превазилази оквире локалне средине и заузима значајно место на културној мапи Баната и Србије. Изложба „Србија памти Бизерту“ је побудила велико интересовање, отворена је током овогодишњих прела и изазвала је интересовање код публике.

Након представљања Добровољачких гласника публика се преселила у Велику салу Дома културе где су чланови новооснованог културно уметничко друштва „Илија Прерадовић“ одржали целовечерњи наступ.

Поред фолклорног састава наступ су имале и певачке групе „Личанке“ и „Личка капа“. Посебно харизматичан је био наступ ученице одсека соло певања, Средње музичке школе „Јосиф Маринковић“ из Зрењанина, Данијеле Кондић. Плакету „Др Саво Иванчевић“, ове године, су добили чланови певачке групе „Личка капа“.

Присутне је, испред покрајинског секретаријата за културу и информисање, поздравио познату историчар др Милан Мицић, помоћник покрајинског секретара за културу, а Карађорђевачка прела отворио је председник савета Месне заједнице Младен Ајдуковић.

Манифестација „Карађорђевачка прела“ традиционално се одржава у  овом насељеном месту, изграђеном на ледини после Првог светског рата, рукама досељених солунских добровољаца и њихових породица уз велику подршку краљевске династије Карађорђевић, по чијем претку и носи име. Од 1.026 досељених породица, 691 породица је била са статусом солунских добровољаца, претежно из Лике, а затим из Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Препоручујемо!

Петровград.орг & https://www.facebook.com/KaradjordjevackaPrela/