МОКРАЊЧЕВИ ДАНИ У ЗНАКУ ПРЕПОДОБНОГ РАФАИЛА БАНАТСКОГ

Мешовити хор Певачког друштва “Преподобни Рафаило Банатски”, под диригентском палицом Сенке Милисављевић, победио jе у натпевавању хорова на 52. „Мокрањчевим данима“ у Неготину. Зрењанински хор, по одлуци стручног жириjа, исказао jе певачко умеће за ниjансу боље и квалитетниjе у jакоj конкуренциjи хорова из Србије и окружења. Истина је, међутим да је победа била неупитна и потпуна. Улице Неготина 52. пут оживеле су уз звук Мокрањчеве музике броjних учесника фестивала коjи славе његово име и музичку заоставштину. 

На овој манифестацији су поред нашег хора наступили и Камерни мешовити хор “Лола” из Сараjева (БиХ), Градски мешовити хор “Абрашевић” из Ваљева, Мешовити хор Министарства одбране и воjске Србиjе из  Београда и Вокални ансамбл “Фортисимо” из Бургаса у Бугарскоj.

Стручни жири у саставу – музиколог проф. др Соња Маринковић, диригент др Милоjе Николић и диригент мр Тамара Адамов Петиjевић, имао jе тежак задатак jер jе квалитет хорова био изузетно добар и уjедначен, те да су ниjансе одлучиле о победнику – истакао jе председник жириjа др Милоjе Николић.

Ипак, како сазнаје Петровград.орг од самих актера ове победе ради се о правом триумфу нашег хора који је иза себе за чак осам поена оставио другопласирани хор, што се пре може сматрати апсолутном победом квалитета а не тек куртоазном нијансом. Победнички хор, осим престижне награде, Статуете Стевана Стоjановића Мокрањца има и част да на наредним Мокрањчевим данима приреди целовечерњи концерт.

“Била нам jе велика част када смо позвани да учествуjемо у натпевавању, а победа jе посебно признање за све нас.  Ми смо црквени хор и Мокрањца често изводимо. За наредну годину припремићемо jош неколико његових песама” поручила jе диригент мр Сенка Милисављевић.

Чланови нашег хора прославили су победу певаjући у недељу на Светоj Литургиjи у саборном храму Свете Троjице у Неготину, благодарећи и величаjући име Господње.

Аутор: Саша Младеновић (Фото: ПД „Преподоби Рафаило банатски“)