КОЈИ ЈЕ ТО ГРАД ПЕТРОВГРАД ПОЗОРНИЦА СЕРИЈЕ ЈАГОДИЋИ

За разлику од серије „Сва та равница“, која је инспирисана књигом Ненада Чанка „Као и сва равница“, серија „Јагодићи“ је плод креације сценаристе Ђорђа Милосављевића на исту тему, са ликовима које смо већ упознали из „Равнице“ али са једним битним детаљем. У серији се безмало у свакој епизоди спомиње град Петровград у Банату.

Сценариста Ђорђе Милoсављевић је по нашем мишљењу један од највећих промотера легалног, националног, грађанског и демократског имена града на Бегеју. Сценариста је на свој начин допринео едукацији шире јавности у Србији која треба да зна да постоји град у Србији назван по краљу Петру Првом Ослободиоцу. Гледаоци су недавно на РТС-у имали прилику да гледају серију о банатским грофовима Јагодићима, који имају имање у околини административног и културног центра Петровграда. Oни који никада нису чули за име овога града, питали су се који је град у Краљевини Југославији носио ово име?

У уметничком и продукционом смислу Јагодићи су захтевнији и сложенији од Равнице. Иако је серија мешавина различитих жанрова, хроника о Јагодићима остаје у оквирима драмске мистерије са елементима трилера и хорора. Истовремено кроз судбину браће Јагодић- Лајка (Иван Босиљчић), Бранка (Гордан Кичић) и Јован (Дејан Луткић) у први план истичу свој мелодраматски карактер.

Серија Телевизије Србије Јагодићи поред већ познатих јунака из Равнице, представља и нове у тумачењу врсних глумца различитих генерација као што су Наташа Нинковић, покојни Драган Николић, Слобода Мићаловић, Нина Јанковић, Зорана Бећић и др. У улози мистериозног инспектора Ота Кунца појављује се покојни Милорад Мандић Манда. Потом је репризиран и наставак Јагодићи: Опроштајни валцер. Представља трећи наставак серије „Сва та равница“. Сценарио је као и за други наставак Јагодићи написао Ђорђе Милосављевић а режирао Мирослав Лекић.

Серија је снимана је на аутентичним локацијама у Војводини, у Кулпину, у дворцу Дунђерских, у Сремским Каролвцима, Петроварадину, Мошорину, Вршцу, Новом Саду, Чортановцима. Остаје жал што бар кадрови Петровграда нису снимљени на аутентичним локацијама у граду на Бегеју или данашњем Зрењанину, чије се историјско име спомиње у сценарију и серији, на велику радост оних грађана града којима је овај назив заувек у срцу.

Радња серије је смештена у тридесете године прошлог века када је град у Банату који се данас зове Зрењанин носио са поносом назив Петровград. Радња се дешава у банатској пасторали, препознатљивој на мапи као северни део Србије а са којим се тако слаже и одјекује у серији вечно име нашег Петровграда. У име свих Петровграђана хвала вам господине Милосављевићу.

Петровград,орг