“КОЛО“ У МОРАХАЛОМУ – “КЉУЧ БАЛКАНА“ ГРАДОНАЧЕЛНИКУ ЈАЊИЋУ

У мађарском пограничном месту Морахалому свечано је отворен Српски културни центар “Коло”, установа за неговање и јачање културних веза мађарског и српског народа. Свечаном отварању је присуствовао велики број званичника и гостију из Републике Мађарске и Републике Србије, АП Војводине и Града Зрењанина.

Морахалом је насеље у пограничној зони Мађарске према Србији познато, по бањском комплексу и базенима с термалном водом. То место је туристичка дестинација, већ годинама привлачна нашим суграђанима. Мађарска је континентална европска држава а српски и мађарски народ се одликују дугим периодом међусобног суседства које је започело у 10. веку доласком Мађара на ове просторе. У тим односима било је успона и падова али у последње време захваљујући добрим односима председника Вучића и Орбана сарадња је на веома високом нивоу.

Српски културни центар, изграђен је у оквиру међудржавног пројекта прекограничне сарадње Мађарска-Србија названог “Разнобојна сарадња” који се финансира из ИПА фонда Европске уније, а подразумева изградњу два оваква центра – уз овај у Мађарској и једног у Србији, на Палићу. Вредност пројекта је 3,7 милиона евра.

У име Републике Србије врпцу на отварању Српског културног центра “Коло” пресекли су Никола Селаковић, генерални секретар председника Републике Србије и три министра у Влади Србије – министар културе и информисања Владан Вукосављевић, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић и министар привреде Горан Кнежевић. Присуствовали су и Ђорђе Милићевић, потпредседник Покрајинске владе, Иштван Пастор, председник Скупштине АП Војводине и Чедомир Јањић, градоначелник Зрењанина.

Никола Селаковић, генерални секретар председника Републике Србије, рекао је да се Србија и Мађарска налазе данас на врхунцу историјских односа, захваљујући председнику Србије Вучићу и премијеру Мађарске Орбану. Mинистар Вукосављевић je рекао да данашњи догађај представља, суштински, додатно повезивање Мађарске и Србије у области културне сарадње.

Делегацију домаћина предводио је министар иностраних послова у Влади Републике Мађарске, Петер Сијарто, уз присуство државног секретара министарства културе Фекете Петера, представника Парламента Мађарске Нађ Ласла и градоначелника Морахалома Ногради Золтана.

У свом обраћању, градоначелник Чедомир Јањић је искористио прилику да још једном представи Зрењанин као традиционално толерантну средину у којој слободно живе припадници више од 20 етноса.  Мађари чинене око 10 процената популације. Мађарски језик један је од четири језика који су у званичној употреби у граду Зрењанину, а у неколико наших насеља Мађари чине значајан део популације. Један од првих братских градова града Зрењанина је мађарски град Бекешчаба, с којим сарадња датира још од 1966. године, а пријатељски односи негују се и са градом Ђула а венцу градова прикључује се и Морахалом.

Српски културни центар “Коло” изграђен је као вишенаменски, савремени архитектонски објекат, који садржи мултифункционалну позоришну салу “Вук Караџић” за 250 посетилаца, салон “Балкан” са терасом, летњом баштом и видиковцем, као и капелу Српске Православне Цркве “Живоносни источник”. Организатори најављују одржавање позоришних представа, књижевних сусрета, концерата класичне и џез музике, фоклорних фестивала, дечјих програма, који ће грађанима с обе стране границе бити доступни бесплатно. У овом културном центру ће годишње бити организовано око 70 програма, уз учешће извођача у области културе са обе стране границе.

Петровград.орг и Град Зрењанин (Александар Блануша и Википедија)