ИНСТРУМЕНТ ГУСЛЕ – ПОРЕКЛО

Након што је Унеско одлучио да гусле уврсти на Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства, као део културног наслеђа Србије, амбасадори Албаније, Хрватске, Црне Горе, БиХ и, како се наводи, неких других земаља, поднели су тој организацији заједнички захтев за постизање консензуса о томе да ли овај инструмент припада византијској или арапској култури?

Арапске гусле – рибаб.

Гусле су народни музички инструмент с подручја српских земаља. Овај инструмент има једну, или евентуално две жице. Најчешће су направљене од јаворовог дрвета. Као једножичани инструмент, гусле се срећу у Србији, Црној Гори, Босни, Херцеговини и Далмацији. Гусле из Лике и Босанске Крајине углавном имају две жице. Гусле, као степски инструмент, даљим пореклом потичу из средње Азије. Срби, као једно од словенских племена степског, аријског порекла, донели су овај инструмент на простор Европе. Њени најсроднији инструменти су моринхур и игил. На врху гусала је често коњска или јарчева глава као симбол сточарства и номадских народа, док је гудало најчешће израђено у облику змије, као симбол мудрости. Касније се на гуслама срећу ликови националних јунака, а није случајно што се праве од јавора, јер јавор као дрво има симболику у српској претхришћанској религији и означавао је култ предака.

Стари Аријци у руским степама, Срби су донели гусле у Европу међу Протословене.

Албанци тврде, да су гусле њихов традиционални инструмент и они га зову лахут, Албанија и тзв. Косово још пре неколико година покушали да овај музички инструмент региструју у Унеску као баштину свог културног наслеђа, али је тај захтев одбијен јер тзв. Косово није члан Унеска. Наводе и да лауту, за Албанце, и гусле за Србе и Црногорце, користе у Русији, Чешкој, али и у Арабији. За Румуне важи назив лаута, као и за Албанце лахут. Инструмент који Албанци називају лаутом, нема гудало. Свакоме ко је са Балкана је јасно ко у Босни или Хрвтској пева епске песме уз  гусле?

Лаута левантских народа је трзачки инструмент а грчка лира, ћемане и монголски моринхур су сличнији гуслама.

Коме припада овај инструмент, византијској, арапској или степској култури? Албанско Министарство културе каже да је у контакту са црногорским, како би се и друге земље Југоисточне Европе укључиле у доношењу консензуса. Заједнички захтев амбасадора Албаније, Хрватске, Црне Горе и Босне и Херцеговине је србофобна непринципијелна коалиција.

Монголски моринхур је преузет од Аријаца побеђених племена руских степа.

Гусле су најсличније византијској лири тзв. ћеманету коју Грци и данас користе у популарној музици, инструменту са гудалом а не оној старогрчкој лири која се трзала. Оно што данас сматрамо турском староградском народном музиком је потекло из византијске музике. Готово је сигурно да су наше гусле била некаква интерпретација из кућне радиности византијске лире, ћеманета коју је неко могао чути на неком од српских дворова и онда покушао направити.Онда је грчка лира испала више као већ познати традиционални степски гудачки инструмент и названа је тако „гусле“.

Гусле или „лахут“ свирају арбанашки Малесори (Црногорци), мешавина Срба и Арбанаса.

Што се самог назива „гусле“ тиче он је из старословенског порекла али је отприлике означавао уопштено жичане инструменте пошто су гусли код Руса, хусле код Лужичких Срба и гусле код нас три потпуно различита инструмента којима је једино заједничко што су жичани. Гусле код Срба и код Лужичких Срба се свирају гудалом али је код Лужичана тај инструмент данас јако сличан виолини, док се код Руса гусли трзачки инструмент. Арапске гусле зову се рибаб, а албанске лахут. Монголски инструмент са коњском главом опште индоевропски старији од туранаца под називом моринхур нико не сппомиње у овој расправи а требало би. Постоји и жичани кинески музички инструмент са четири жице пипа. Понекад се зове кинеска лаута. Има облик крушке који је од дрвета. Лаута је иначе трзалачки инструмент а не гудачки. Овај инструмент се користио пре скоро две хиљаде година у Кини. Неколико сличних инструмената у источној и југоисточној Азији су изведени такоође из лауте.

Назив гусл је несумљиво старословенског порекла и значи жица.

Небитно да ли гусле као инструмент, предмет потичу из византијске, арапске или аријске културе. Непорецива је чињеница да је разговарање уз гусле специфичност српске културе и да нико на свету нема тако богату епску културну баштину везану за гусле као Срби. Лаута или лутња је стари жичани инструмент познат широм средњевековне Европе јер су трубадури и минстрели певали уз њу. Сасвим је сигурно да лаута и гусле немају ништа заједничко. Оба су жичани инструменти и то је једина сличност. Другачије изгледају, другачије звуче и другачије се свирају. Обзиром да гусле у Црној Гори, БиХ и Хрватској свирају искључиво Срби, ова заједничка акција тих земаља личи на прву практичну примену пакта против Србије чије постојање сви негирају.

На Балкану сви знају, одувек, да су гусле специфични српски инструмент.

Хрватска има намеру да отме крајишко ојкање по истом маниру и забрањује да се јавно изводи у српским земљама. Албанци желе да докажу тезу како су „најстарији“ народ на овим просторима и то покушавају да „докажу“ позивајући се на илирско порекло. Срби имају несрећу да су се комшије нашле у историјском временском заостатку у формирању нација па се уместо оригиналне креације материјалне и нематеријалне културе одају отимању исте од суседа – отели смо територије (животе и имовину) сад је на реду култура.

Петровград.орг (Према: Тањуг, Политика)