ИЗВОРНА ПЕСМА И ИГРА У КУЛТУРНОМ ЦЕНТРУ ЗРЕЊАНИНА

У петак, 14. септембра, у Културном центру Зрењанина  одржан је етно-музички Фестивал  традиционалних инструмената под називом  „Рог Баната”. Већ следеће вечери Национални ансамбл „Коло“ – Ансамбл народних игара и песама Србије, наступио је на великој сцени Културног центра Зрењанина и побрао аплаузе.

Организатори фестивала  традиционалних инструмената  „Рог Баната” су били УГ „Банатске гајде” Зрењанин и Културни центар Зрењанина а покровитељи фестивала су били Град Зрењанин и Туристичка организација Зрењанин.

Циљ фестивала је био промовисање традиционалних инструмената северног дела Србије и едукација младих из области традиционалне културе. Фестивал је организован по први пут и свакако треба подржати организаторе у  овом подухвату. На фестивалу су наступили свирачи на скоро заборављеним старим инструметима са дугом историјом постојања попут: гајди,тамбура, гусала, њењара, фујара, дромбуља, самица, фруле.

Фестивал у овој фази није замишљен као такмичарски. Била је то нека врста ревије инструмената и свирача коју је водио наш суграђанин Вања Илијев. Као и све нове ствари потребно је време и упорност да се ова квалитетна музикчка традиција наметне и добије медијску пажњу коју у нашој култури заслужује. Будућих генерација ради јер се на медијима са националном фреквенцијом сервирају гледани али треш садржаји.

Национални ансамбл „Коло“ – Ансамбл народних игара и песама Србије,  наступио је у свом маниру, професионално и снажно, на шта је већ навикао нашу публику.

Aнсамбл – „Коло“  се бави, на један заиста високо професионалан начин очувањем српске народне културе кроз игру и песму. Традиционална мелодија једног подневља је културни бренд који и светска публика високо вреднује.

У стварању уметничког репертоара учествовали су српски најеминентнији кореографи, композитори и стручни сарадници који су изградили препознатљив уметнички стил, изражен пре свега у разноликости сценских и музичких облика. Нема сумње да се и ове вечери радило  о врхунској уметничкој интерпретацији и изузетном сценском наступу у коме је публика могла да ужива.

Петровград.орг и Културни центар Зрењнина