ЗНАМЕНИТЕ ЖЕНЕ БЕЧКЕРЕКА – ПЕТРОВГРАДА – ЗРЕЊАНИНА

Нова књига у издању Завода за равноправност полова “Знамените жене Великог Бечкерека – Петровграда – Зрењанина до половине XX века” ауторке Стојанке Лекић, својеврсни је “златни оквир” за незаборав 58 одабраних, истакнутих жена из прошлости Зрењанина од почетка 19. до средине 20. века.

У Барокној сали Градске куће недавно је пред многобројним поштоваоцима књижевних дела, представљена књига ауторке Стојанке Лекић „Знамените жене Великог Бечкерека – Петровграда – Зрењанина до половине XX века“.

Књига је издање Завода за равноправност полова АП Војводине и номинално доприноси историјској борби за женска права и њихову видљивост у друштву.

Поздрављајући присутне, ауторка књиге Стојанка Лекић је истакла да се у њеној монографији могу наћи имена 58 одабраних, знаменитих жена из нашег града, које су обележиле период од два века културних, политичких и економских промена, у ком су оне стварале, ратовале, даривале.

Ауторка Стојанка Лекић се одлучила да у књизи представи портрете историјских личности за период од почетка 19. века све до половине 20. Века. Жене тада нису имале право гласа на изборима, али истини за вољу у том периоду и многе друштвене групе и народи на овим просторима нису имале то право. У књизи су у другом плану биографије ових жена а у првом плану је њихов допринос друштвено -историјском и свеколиком развоју нашег града.

Данас се по тим нашим суграђанкама разних националности зову насеља, улице, споменици и друштвене установе, попут Каролине Месингер, Соње Маринковић, Руже Шулман, Љубице Одаџић а по некима као што су Олга Гаврила или Албина Обремски није ништа названо, иако је допринос тих жена у својој епохи националног ослобођења ових крајева био огроман. Ова неправда би свакако у будућем периоду морала бити исправљена а ова монографија је подстицај. Део историографске и архивске грађе, дала је у овој монографији историчар Историјског архива Зрењанина, Ванда Војводић Мицова.

Једна од рецензеткиња књиге, др Зорица Мршевић је мишљења да је ауторка у овој књизи Стојанка Лекић успела да открије жене свих националности и занимања, које су представљале вредан фактографски допринос сагледавању проблема са којима се и данас суочавамо у ситуацији невидљивости сопствене традиције и доприноса претходница, и које могу и треба да нам послуже као узор.

У пратећем програму наступили су маестро на виолини Роман Бугар и уметник Дејан Карлечик, који је публици одрецитовао песму великог Јована Дучића „Жене“.

Промоцији књиге претходио је догађај у Градској народној библиотеци „Жарко Зрењанин“, у оквиру којег је директорка Завода за равноправност полова АП Војводине, Диана Миловић директору зрењанинске библиотеке Милану Бјелогрлићу уручила 20 књига из издавачке продукције Завода.

Петровград.орг