ЗАВРШНА МАХИФЕСТАЦИЈА ПОВОДОМ ДАНА ОСЛОБОЂЕЊА ГРАДА У ПРВОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Пројекцијом филма аутора Душана Јуванина о оснивању првог Српског народног одбора у Великом Бечкереку 1918.године завршене су овгодишње свечаности у нашем граду организоване поводом века ослобођења и присаједињења, овог дела српских земаља матици Србији. Сала Културног Центра Зрењанина је била препуна а већину публике чинили су ученици средњих школа.

Око 11 часова делегација Града Зрењанина дочекала је у Народном музеју  академика др Василија Крестића. Долазак у Народни музеј је био мотивисан обиласком постављене изложбе „100 година слободе“. У делегацији града су били помоћник градоначелника Душко Радишић, директор Народне библиотеке Милан Бјелогрлић, директорка Историјског архива Мирјана Баста и директор Гимназије Милан Радаковић и историчар архивиста Слободан Милин један од аутора изложбе и продуцент филма Зоран Стојачић.

Нешто пре поднева када је била заказана пројекција филма академик је стигао у Културни Центар Зрењанина. На самом улазу га је дочекао аутор филма Душан Јуванин.

Омладински хор ОСМШ „ Јосиф Маринковић“ изашао је на бину Културног центра под руководством Зорице Козловачки и маестрално извео „Боже правде“, химну Републике Србије.

Модератор програма је била Александра Кандић, она је позвала присутне да великим аплаузом поздраве професора  доктора историјских наука, српског академика пореклом из Ђале у равном Банату, Василија Крестића. Академик Крестић је поздрављен великим аплаузом.

Овом приликом академик Крестић је непосредно након пројекције, као један од актера документарног филма рекао:

„Овај документарац је доста систематично урађен, са добрим одабиром грађе, теме и саговорника. Душан Јуванин је то са сарадницима урадио професионално, достојно догађаја о којем је реч. У овом догађају се огледа велики национални и политички значај. Генерација која је основала први СНО годинама је била заборављена и ниподаштавана управо од стране оних који се поигравају историјским чињеницама. Ја бих овај филм поклонио политичарима „војвођанерима“ из Новог Сада да се упознају са историјским чињеницама и виде ко су били људи са ових простора, каква су била њихова стремљења и како су се борили за уједињење са матицом Србијом“- рекао је Крестић.

Историчар архивиста Слободан Милин један од аутора изложбе „100 година слободе“,коју можете посетити у салону Народног музеја, поздравио је овај скуп и дао кратку завршну исторјску оцену догађаја од пре једног века.

Потом су сви присутни погледали документарни филм: “Оснивање првог Српског одбора у Војводини 1918.”, аутора и сценаристе Душана Јуванина. У филму се говори о значајном, преломном историјском догађају а главни актери су  др Славко Жупански и његови саборци који су извршили велико дело присаједињења Барање, Бачке, Срема и Баната држави Србији.

Аутор и сценариста филма, Душан Јуванин о раду на филму каже:

„Филм смо радили током читаве године и било је врло тешко направити филм о овом делу наше националне историје. Ми Срби се сви разумемо у фудбал и у историју. Међутим, кад смо почели припрему овог филма јавио се проблем малог броја сачуваних докумената и истакао бих да у филму има много докумената и фотографија до сада не виђених, за које нико не зна ни да постоје.Ово је филмнаправљен пповодом стогодишњице оснивања првог Српског народног одбора у Великом Бечкереку, уопште међу Србима. У Новом Саду је он основан тек 04. Новембра после одласка др Славка Жупанског и састанка са вођом Срба Јашом Томићем. Основне поруке филма су да је ово велики датум, да смо ми у слободи данас због тих догађаја који су се тада одиграли и посебно бих парафразирао речи академика Тибора Варадија, да побеђени нису понижени и да слобода није никоме представљала ропство.“

На крају филма је аутор ових редова  имао част да позове главне актере овог документарног филма да изађу на бину како би смо их поздравили великим аплаузом.Косценариста филма је био Марко Сикимић, камерман Душан Удицки, камера из ваздуха Александар Миливојев, монтажа Ђула Фелдеши, колор корекција Пеђа Милетић, техничка подршка Ненад Шлезак, продуцент Зоран Стојачић, наратор Милан Кочаловић, текст Далибор Ковач, лектор Драгана Благојевић и тон Монолит Лимитед Малта.

Саша Младеновић и Јован Његовић Дрндак