ДР НЕБОЈША КУЗМАНОВИЋ: ЧИСТА ЛЕПОТА НА СЛИКАМА МИХАИЛА МИЛЕТА КУЛАЧИЋА

Архив Војводине Вам представља од 13. Фебруара 2020. изложбу професора сликарства Михаила Милета Кулачића (1970) из Перлеза у равном Банату. На изложби су o сликарском умећу професора сликарства беседили, др Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине, проф. Василије Доловачки,  професор сликарства и проф. др Слободан Марковић, дописни члан САНУ, који је и отворио изложбу.

Михаилo Миле Кулачић, детаљ из Боке

Др Небојша Кузмановић нам је био сјајан саговорник када је у питању опус Михаила Милета Кулачића, јер је пратио његов рад у дужем временском периоду, све до овога тренутка када је уметник изразио жељу да изложи своје радове у институцији културе којој је он директор.

У Галерији Архива Војводине

Професор сликарства Михаило Миле Кулачић је дипломирао је на сликарском одсеку на Факултету ликовних уметности у Београду у класи професора Живојина Туринског. Поред сликарства, бави се и илустровањем књига и часописа. Доцент је на Академији класичног сликарства у Сремској Каменици.

аутор изложбе и домаћин изложбе

Данашња палата музеја Војводине, Музеја Уједињења и Архива Војводине неоправдано слови као крај код „Рибље пијаце“ у Новом Саду. Ради се заправо о чворном центру културе Српске Атине. Трудимо се моји сардници и ја, да то у будућности и буде центар културе – каже  др Кузмановић.

Михаоло Миле Кулачић, детаљ из Перлеза

На изложби су представљена дела у техници акварела, уља на платну, пастела као и известан број радова у техници креде. Дела датирају од почетка деведесетих година 20. века, а највећи број радова је интензивно настајао од краја деведесетих година 20. века до данас.

Михаило Миле Кулачић, мотив

Кулачић не воли да продаје своје слике, као и сваки сликар, љубоморно их чува, јер представљају његов унутрашњи свет али они који их имају, знају да поседују дела од изузетне важности у српском сликарству – каже за Петровград.орг др Кузмановић.

детаљ са отварања изложбе

Изложба Милета Кулачића приказује различите ликовне кадрове који су виђени и доживљени, попут банатских мотива, приморских мотива, нарочито из Српске Боке, као и егзотичних дестинација попут Цариграда и других и то је уметност која лепотом плени, импресиониран је др Кузмановић.

Михаило Миле Кулачић, детаљ

Овај аутор је сликар широких и мирних банатских улица, вртова богатих трпеза, камените обале приморја, фасаде цркава и други мотива, препознајем их као своје импресије са путовања и то је оно што код увог уметника плени, категоричан је др Кузмановић. У две речи описао бих ово што видимо у нашој галерији као – чисту лепоту!

Ода великом уметнику Драгошу Калајићу

Најадекватнији стилски опис стваралаштва Михаила Кулачића је отаџбински виши реализам где је уметник фасциниран божанском светлошћу и њеним контактом са материјом која је саздана од те светлости.

Беседници на отварању изложбе

Приметио сам да Кулачић не љуби медије, каже др Кузмановић, није ту било пуно новинара, да забележе овај тренутак на самом отварању али људи су, заправо поштоваоци његовог рада дошли у невероватном броју. Било је оглашено али више преко друштвених мрежа и то ме је фасцинирало. Толики број људи који се окупио, без помпе, предивно. Дошао је велики број интелектуалаца из Новог Сада које лично познајем и који су уживали у овим мотивима, каже др Кузмановић.

Интелектуална елита Српксе Атине

Кулачић је маестралан у осликавању атмосфере тренутка који је јединствен током сликања или портретисања личности, што га је красило ка вештина од гимназијских дана када је аутор ових редова упознао уметника.

део поставке Галерије Архива Војводине

Грађани и грађанке Новог Сада, посетиоци града из света, региона, Србије, изложбу могу погледати до 27. фебруара 2020. године, сви сте добродошли – закључује директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић.

др Кузмановић са аутором текста

Разговор са др Небојшом Кузмановићем водио Саша Младеновић (Фото: Михаило Миле Кулачић и Архив Војводине)