ГУСЛЕ ЗЕМЉЕ ХУМСКЕ У БАНАТУ

У суботу, 9. децембра, у Културном центру Зрењанина одржана је 23. ревија гуслара, ове године под називом „Гусле земље Хумске“. Организатор догађаја је било КУГД „Петар Перуновић Перун“ из Зрењанина. Манифестацију је подржао Град Зрењанин и Културни центар Зрењанина.

Урош Предић: цртеж, Србчад слушају гуслара, 19.век

Председник КУГД „Петар Перуновић Перун“ др Радивоје Јеловац је овом приликом рекао:

„Ми својим радом и деловањем покушавамо да на овим просторима сачувамо искоснску српску традицију, културу и епску поезију. Рад друштва је заснован на потпуно аматерским основама и опстаје захваљујући ентузијазму љубитеља гусала. Друштво постоји од 1933. године и чине га председник, председништво, надзорни одбор, као и 8 гуслара који своје умеће показују на разним манифестацијама. Гуслари овог друштва редовно учествују на покрајинским, републичким и савезним фестивалима, као и ревијама које се одржавају сваке године“, истакао је др Радивоје Јеловац, председник Друштва.

Један од најбољих гуслара Љубиша Атељевић (Фото: Бранка Јајић)

Лоши временски услови нису спречили љубитеље изворног звука и епске поезије из Зрењанина и околине да попуне велику салу Културног центра. Поред Зрењанинаца, гуслара из КУГД „П.П. Перун“, Љубише Атељевића, Јована Живковића, Александра Радовића и КУД-а „Ђерђеф“, програм су употпунили гуслари из три херцеговачка и два гусларска друштва из Србије:

ДГ „ВОЈВОДА НЕЂЕЉКО ВИДАКОВИЋ“ – ТРЕБИЊЕ

– Ристо Лечић

– Весо Деретић

ДГ „ТЕШАН ПОДРУГОВИЋ“ – ГАЦКО

– Никола Бошковић

– Милош Паровић

ДГ „ВОЈВОДА ЛУКА ВУКАЛОВИЋ“ – ТРЕБИЊЕ

– Момир Авдаловић

ДГ „СТАРА ХЕРЦЕГОВИНА“ – БЕОГРАД

– Срђан Авдаловић

КУД Гуслара „ВУК МАНДУШИЋ“ – ВРБАС

– Љубомир Павловић

Гуслари на овогодишњој ревији

Публику су, такође, поздравили председник КУГД „П. П. Перун“ др Радивоје Јеловац и, у име главног покровитеља манифестације, Града Зрењанина, помоћник градоначелника Душко Радишић.

Помоћник градоначелника Зрењанина Душко Радишић (Фото: Бранка Јајић)

КУГД „П. П. Перун“ са великим задовољством подржава напоре наших еминентних етнолога, честих гостију гусларских ревија које организују, да гусле и гусларска традиција буду уписане у Унескову Репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства, као што је пре неколико дана учињено са српском традиционалном игром – колом.

Један од најбољих гуслара Миљан Вујовић

Приредила: Сандра Бањанин