БАНАТСКА КАЗИВАЊА О МЕСЕЦУ И ЗВЕЗДИ ДАНИЦИ

На банатском ведром ноћном небу месец је величанствен, романтичан, опасан, двосмислен. Месец доноси рађање, од месеца зависи здравље. Месец даје здравље, али од њега може и да се полуди.

Према положају Влашића (Плејаде) на мрклом ведром ноћном небу наши стари су знали да одреде тачно колико има сати и ако у кући часовник нису имали. Према месецу се и врачало и гатало. У Сеобама је Милш Црњански записао да на чуђење Немаца Срби у темишварској Махали у ноћи младог месеца као суманути скачу ка небу погледа упереног у небо, узвикујући:

Млад младенче!
Здрав здављаче!

Веровања о Месецу су различита. Округлу измаглицу око месеца звали су холо. „Холо, то је кад татоши око Месеца навуку маглу да се не види кад виле које око месеца коло играду кад праве кишу. Татоши су духови који предводе облаке и ветрове. Опасно је то, ко види татоше, тај неће дуго“. Или: „На Месецу живи небески зец и предсказује време“. Други су говорили да „на Месецу небески ковач кује прилике“.


Месец предсказао краљици страдање краља


Краљ Александар I Карађорђевић на венчању са краљицом Маријом.

Стари Банаћани су причали да је пред одлазак краља Александра у Марсељ краљица Марија уснула сан:

Уранила краљица Марија и приповеда свом мужу краљу Александру чудан сан.

– Сањала сам да је један сребрн месец устао са Истока и преко неба се пружио на Запад. А други је месец сав крвав устао са Запада и пружио се на Исток. И оба месеца су се на средини сударила и небо су у крв обојили да је сво остало крваво. Ти си тај месец који са Истока иде са Запад. Нејди краљу у Марсељ, јер је то злознамење што сам сањала и добра донети неће. Нејди јер ће те зло снаћи, да не оставиш за собом троје сирочића и земљу без господара.

А краљ јој је рек`о да не брине, не верује у снове, а да су Французи наши пријатељи и да је Француска пријатељска земља у којој је он као у својој кући, а мора да са њима утврди пријатељство јер наши заједнички стари непријатељи поново дижу главу. Онда је отишао и тамо је убијен.

Према месецу се и гатало. Наши стари су према особитостима које показује Месец тумачили разне будуће прилике. Нису њима враџбине биле важне. Међутим, веровало се да Месец предсказује какво ће бити време.Још у свом банатском детињству сам чуо метеоролошка народна веровања о Месецу.


Како Месец  предсказује време


На сваку мену месеца се промени време. Ако је била суша, на мену ће доћи киша. Ако је било ветра, може да стане. Све се мења о месечевој мени. Магла, роса, ветар, киша… Догоди се да се не промени време у другој и трећој четврти, али млад и пун Месец га обавезно промене. Нарочито млад месец мења време и онда га треба јако добро гледати.

Краци српа младог Месеца су увек окренути ка небу или ка земљи. Ако су према доле, биће суво, а ако су према горе биће влажно време.

Ако је на Месечев срп на суво време, а доњи крак је јасно оштар, биће жега, а ако је туп биће ујутру росе.

Ако је Месечев срп на влажно време, оштар врх значи да ће бити кише, а туп врх каже да ће бити тоња. Ако је доњи крак оштар биће ујутру суво, а туп крак значи да ће јутро бити влажно.

Ако је пун месец крваво црвен, биће негде рата. Ако се помрачи, пропада нечија држава. Ако су на месецу флеке крупне и крваве, биће боја и велике побигије, а ако су ситне рђаве флеке биће помора од заразе, само се то већ дуго није видело, само се знајер су стари причали.

Ако се виде линије преко младог месеца, биће магловито.

Била је ово тарашка народна мудрост о предсказиању промене времена, која се преносила усменим путем с колена на колено, вековима.


Месец, Звезда Даница, Руси и Американци


Совјетски плакат који прославља лнарни програм СССР јер је осветлео тамну страну месеца.

Наши стари су веровали у Русе, то јест, веровали су да су Руси најјачи на свету и говорили су да су Руси Срби, то јест српске вере. „Не да Русија да пропадне Србаљ“ говорили су и то су доказивали својим памћењем историјскох прилика. „Кад је била Маџарска буна, па је пропала Војводина, руски цар је послао Козаке и они су потукли Кошута“. На крају Другог светског рата „слобода је дошла кад су дошли Руси“.

Какве то везе има са Месецом над Банатом?

Има везе.

Кажу да су пар месеци пренего што је Хитлер напао нашу земљу виделе жене једног јутра у зору сво небо крваво. И звезде на њему крваве, и два сунца и два месеца, обоје  крвави.

Стари Банаћани су поштовали науку и радо пратили временску прогнозу коју су објављивали астрономи Додуше, сећам се да су још осамдесетих година слабо користили израз прогноза. Говорили су: „метеоролози су прорекли да следеће недеље уопште неће бити кише“. Није то био израз примитивизма или необразовања, већ приврженост сопственим речима у говору. Чудили су се кад метеоролшка прогноза погреши. Нарочито су слушали ТВ прогнозу времена Каменка Катића и целе године чували на зиду испод календара окачену дугорочну временску прогнозу коју је у новинама ТВ ревија објављивао Борис Кољчицки.

Једна од првих фотографија тамне стране Месеца коју је снимила „Луна-3“ импресионирала је и наше Банаћане.

Ево једне занимљиве приче коју сам у Банату слушао као дете осамдесетих година:

Совјетски пропагандни плакат космичког програма „Венера“.

Умеју наши метеоролози да предвиде време, само не умеју да предвиде како ће Американци и Руси да га промене јер то знају само они. Они целом свету мењају време. Ко зна какве они имају свемирске бродове и шта све умеју. Американци су млађи од Руса, па воле више да се хвале, а Руси су искуснији. Они ћуте, и не хвале се оним што раде. Ено је`л нису већ двема целим рекама скренули ток? И то нико није знао, само су се сви зачудили кад су видели да су те реке одједаред почеле да теку на другу страну и да је слано море у које су се уливале почело да засушује. Хтели су они да скрену ток и једној сибирској реци већој од Дунава што тече чак у Ледени океан да скрену ток на југ, ал су их молили Американци да то не раде, јер су израчунали како ће то опасно да помери земљу и да је скрене са њене осе. Руси су онда одустали кад су видели да се њихов рачун подудара са Америчким. Руси су први послали човека у свемир. Још пре Американаца су сликали другу страну Месеца. Тркали су се свемирским бродовима са Американцима ко ће први да стигне на Звезду Даницу. Стигли су на њу Руси дан пре Американаца и оданде су одма` послали слике на Земљу, иако тамо жив човек не може да опстане јер је тамо уместо ваздуха пара јаке киселине и врућина што топи чак и метал. Били су и Руси на Месецу, само се не хвале, пустили су то Американцима јер тамо нема ништа. Ето, гледали смо сви на телевизији директни пренос како су Американци стигли на Месец, па су показали да тамо нема ништа. Види се само Земља са Месеца, као што се види и Месец са земље, а  са земље је Месец много леши него изблиза. Са таквом технологијом, шта је и једнима и другима да нама на земљи мењају време како њима одговара. Раде то они одавно.

Фотографија површине Звезде Данице.

Својом мудрошћу су наши стари наслутили глобалну контролу климе три деценије пре него што смо добили прва сазнања о HAARP и сличним системима. Реке које помиње казивач су Сир Дарја и Аму Дарја и уливају се у Аралско море. СССР је од четрдесетих година XX века почео спровођење хидро-геолошких мера ради интензивног наводњавања поља памука Казахстана и Узбекистана чиме је изазвао исушивање Аралског мора и еколошку катастрофу у његовом прибрежју. Помињање сибирске реке „што тече чак у Ледени океан“ је по свој прилици нејасно сећање на грандиозни пројект изградње канала Об-Јенисеј још из доба царске Русије. На казивача је јак утисак оставила Свемирка трка САД и СССР. Тамну страну Месеца је фотографисла 1959. године совјетска аутоматска станица Луна-3. Васток-1 је Јурија Гагарина однео у свемир 1961. године. Венера-7 је коначно успела да се 1970. године приземљи на Венеру и упути ка Земљи прве фотографије њене површине. То је била важна утеха за СССР, када су САД 1969. године успешно послале људску посаду на површину Месеца Аполом-11. Након низа катастрофалних неуспеха, године 1971, СССР је потпуно одустао од свог лунарног програма.


Наравоученије


Ето како су наши Банаћани разгађали о Месецу и Звезди Даници у прошлом веку. Пловио је чунак њиховог мудровања о небеским приликама по разбоју народног фолклора да утка карактер Банаћана кроз нити  њихових астрономских, метеоролошких и политичких сазнања. Небеска приповетка земаљског Баната, за успомену генерацијама које долазе.

Аутор: Душан Ковачев

28. 8. 2017. г.

„Ето, гледали смо сви на телевизији директни пренос како су Американци стигли на Месец, па су показали да тамо нема ништа. Види се само Земља са Месеца, као што се види и Месец са земље, а са земље је Месец много леши него изблиза.“ На слици: Излазак Земље на месечевом Хоризонту.