УЛОГА ЗНАМЕНИТИХ ЛИЧНОСТИ СРЕДЊЕГ БАНАТА У ТОКУ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА ( I део)

Историчар Ванда Војводић Мицова која ради у Историјском архиву Зрењанин објавила је на друштвеним мрежама свој рад о великим историјским личностима овога народа који су били прегаоци у националном раду на ослобођењу и уједињењу овога града и околине са матицом Србијом. Уз њен пристанак, као њен допринос успешном раду портала Петровград.орг, преносимо у наставцима овај значајан рад уз опаску да ће овде бити објављен и рад о др Емилу Гаврила ,нашем суграђанину, националном вођи, првом председнику СНО, каснијем сенатору Краљевине Југославије.

Садржај

Први светски рат оставио је снажан печат како на град Велики Бечкерек тако и на околину, односно цео средњи Банат. Најугледнији Срби др Емил Гаврила, др Славко Жупански, др Миша Матић, Ђорђе Рашић итд. интернирани су већ на почетку рата.

Због свог националног деловања, борбе за ослобођењем и уједињењем велики број цивила српске националности провео је рат по затворима мучен, малтретиран и понижаван. Већи део тих људи имао је значајну улогу у друштвеном, културном и економском животу града.

Један од логора у Аустро – угарској у који су интернирани Срби (Фото:http://www.politika.rs)

Аустро–Угарске власти нису имале обзира чак ни према женама. Будући да је помагала мужу који се залагао за ослобођење Босне и Херцеговине од анексије, и који је био осумњичен за учешће у атентату на аустријског престолонаследника Фердинанда и Олга Гаврила била је ухапшена од стране аустроугарских власти и рат провела по логорима и затворима.

(Фото: Old Zrenjanin)

Албина Обремски је због своје словенске настројености била ухапшена још на почетку рата и заједно са децом интернирана у логор у Мађарској. Аустро-Угарске власти нису имале милости према њој иако је у току хапшења и суђења била у другом стању. У концентрационом логору у Мађарској се породила.

(Фото: Old Zrenjanin)

На територији средњег Баната било је и добровољаца који су се борили против Аустро-Угарске државе, па ће и о њима бити речи у овом раду. Рад ће обухватити и бечкеречке Србе који су први у Банату, Бачкој и Барањи створили српско Народно веће 31.10.1918. године. које се залагало за присаједињење ових крајева Краљевини Србији. По узору на њих широм Баната, Бачке и Барање оснивају се идентична већа што је резултирало присаједињењу Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији 25.11.1918. године у Новом Саду.

Улога знаменитих личности средњег Баната у току Првог

светског рата

Град Велики Бечкерек имао је изузетан значај за Аустроугарску јер је био центар Торонталске жупаније која се граничила са Србијом. Осим бројних Срба у граду постојала су и бројна српска насеља око града. Угарска влада је зато у Великом Бечкереку спроводила интензивну мађаризацију. На челу борбе за очување националног идентитета у нашем граду стала је српска интелигенција. Српске победе у Балканским ратовима изазвале су праву еуфорију међу Србима у Великом Бечкереку. У време затегнутих националних односа долази до Сарајевског атентата 28. 06.1914. године .

(Фото: http://www2.sistory.si)

Након објаве рата Аустроугарска је прогласила увођење преког суда и тада почиње терор над српским становништвом и осталим слободољубивим људима у граду и околини. Похапшени су сви виђенији Срби, а већина њих је била ухапшена само због своје националне припадности. Хајка на поједине Бечкеречане почела је дан након атентата.

Аутор:

Ванда Војводић Мицова