У СУСРЕТ РУСКОМ ЦАРУ – РОМАНОВИ ЦАРСКО СЛУЖЕЊЕ – ПОНОВО У ГРАДУ НА БЕГЕЈУ

У петак, 22. фебруара у Салону Народног музеја је отворена изложба фотографија под називом „У сусрет руском цару. Романови – царско служење“. Пројекат реализују Сретењски манастир из Москве, Друштво цара Николаја из Београда и студио „Руски Цар“. Ово је после путовања по српским земљама друга, целовита изложба у Зрењанину, будући да су верници Руске Цркве, међу првима у Србији, већ имали прилику, да виде један део поставке, пре две године.

Изложба је посвећена Светом мученику руском цару Николају II и његовој Светој породици. Пројекат је настао са жељом  да се братском српском народу и на овај начин прикаже свети лик и мученичка кончина Свете Царске породице.

Надлежни кустос ове изложбе у Народном музеју Зрењанин је Владислава Игњатов, историчар а на отварању су говорили историчар Слободан Милин и ђакон СПЦ Предраг Ненин. Хор Преподобни Рафаило Банатски је духовним појањем увеличао отварање изложбе.

Мученик цар Николај II и његова породица уживају велику молитвену љубав код српског народа из познатих историјских разлога. Када је 23. јула 1914. године, империјалистичка сила  Аустроугарска, пружила своју дуго припреману злочиначку руку ка малој Србији, Русија је стала у одбрану. Цар Николај II и Русија, као заштитница Србије, ушла је неспремна у рат против Аустроугарске, којој се прикључила Немачка. То је био почетак великог страдања православних земаља и мученичке смрти царске породице Романов. Поред тога, Русија је током саме Албанске голготе одлучно запретила западним савезницима да прихвате остатке српске армије и превезу их на Крф јер ће у супротном изаћи из рата.

Изложбу чине црно-беле фотографије из историјских архива и личних албума породице Романов. Изложба је тематски подељена на целине. Једну целину чине портрети чланова царске породице.

Друга целина су жанр фотографије. У оквиру ове целине извајају се фотографије из личних албума породице Романов. Ове фотографије су реткост, јер су их радили лично чланови породице. Познато је да су Романови посебно волели фотографију.

Са старинских фотографија пред гледаоцем оживљавају представе Свете Великомученичке породице, њихови ликови који зраче лепотм, љубављу, благородством и мучеништвом.

Прва изложба фотографија је отворена августа 2016. године. За ово време изложба је обишла више од 100 места широм Србије и Српских земаља али и широм Православне Васељене.

Град Зрењанин је пре више од годину дана донео одлуку, да у спомен на велику љубав, коју је Свети мученик Николај II Романов показао према српском народу подигне спомен обележје овој великој личности из хришћанске и светске историје.

Петровград.орг