СРПСКЕ ЗАСТАВЕ КРОЗ ИСТОРИЈУ

Застава Србије носи дубоку симболику која одражава дух народа и трагичну историју земље. Састоји се од три хоризонталне пруге у бојама: црвеној, плавој и белој. Црвена боја представља крв која се лила на Косову пољу или храброст наших предака, плава означава небо над српским земљама односно слободу чија искра никада није угашена, док бела симболизује мајчино млеко којим је задојено свако дете и представља мајчинску љубав и храну коју нам даје наша земља. Ово је традиционална симболика која је ушла и у стихове родољубивих песама.

Народна, Обична и Свечана Застава

Уз заставу Србије, постоје и различите верзије застава које се користе у различитим приликама. Народна застава је често коришћена застава са тробојкама које људи користе као израз своје припадности и поноса према земљи. Обична застава је стандардна верзија заставе која се користи свакодневно, садржи грб земље. Свечана застава, с друге стране, има богатије детаље и користи се за посебне прилике и свечане церемоније, садржи ресе.

Заставе Кроз Историју:

Осим ове Уставом дефинисане и опште прихваћене заставе Србије, постоје и друге заставе које су оставиле печат кроз историју и које Срби где год да живе изузетно поштују.

Црквена застава

Црквена застава носи духовну симболику и често се користи током верских церемонија. Застава Српске православне цркве јесте хоризонтална црвено, плаво, бела тробојка која у средини садржи златни крст и четири златна огњила.

Застава Немањића

Застава Немањића има посебан историјски значај, представљајући династију која је обележила највећи успон средњовековне Србије, која је достигла државни статус империје или царства. Застава, коју су носили краљеви и цареви Србије, из рода Немањића, била је обележена хералдичким симболом црвеног двоглавог орла на подлози златне боје.

Пуковска застава

Пуковска застава је симбол војничке храбрости и верности отаџбини у ослободилачким ратовима Србије. Пуковска застава „Војске Краљевине Србије“ или застава славног Гвозденог пука је реплика заставе Другог пешадијског пука „Књаз Михаило“ првог позива Моравске дивизије. Застава у оргиналу је завршила као погребни покров на сахрани краља Петра Првог Карађорђевића и са њим сахрањена.

Застава Ромејског царства и Свете Горе

Застава Свете Горе или Ромејског царства (Византије) носи везу са империјом светског значаја и одражава религијску повезаност са Светом Гором, изданком ове идеје. Два симбола су посебно поштована а то су Константинов римски стег и древни хетитски двоглави орао. Застава Византије представљена са грбом кога чини црни  двоглави орао у полету, оружан мачем у десној и земаљским шаром у левој изнад ког је круна, на златној подлози.

Приредио за Вас Петровград.орг