СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА И ИДЕНТИТЕТСКИ ПРОБЛЕМ

Представници Бугарске у Европском парламенту, чланови националистичке партије ВМРО-БНД па и сам премијер Бојко Борисов уцењују Северну Македонију поводом спорних или не историјских момената око Гоце Делчева и Илиндена, које сматрају делом бугарске историје. Од Северне Македоније се тражи да не својата ову личност ако жели приступ ЕУ.

Чији је млад Делчев војвода?

Македонци су око личности Гоце Делчева и Илинденског устанка направили идентитетски мит који се формирао позних четрдесетих година прошлог века када је Делчев постао симбол македонске националне борбе. Комунистички вођа у НР Македонији Лазар Колишевски, одмах после рата изјавио је да је Делчев био Бугарин који нема никаквих посебних заслуга за борбу македонског народа. Делчев и Илинден су међутим ушли у уџбенике и постали истина у коју се не сумња.

Братски загрљај за пут у ЕУ

Каква је стварна историјска истина? Организација коју је Гоце Делчев предводио, залагала се за сасвим другачије циљеве од идеје о слободној Македонији. Са становишта историјске науке Гоце Делчев нема заслуге које би га квалификовале да буде у позитивном светлу вреднован у Србији.  Исто тако, заслуге Делчева и за македонски народ су минималне у односу на стварне јунаке македонског народа који су ослободили ту земљу од турског ропства.

Србски четници или кумите стварни Божији осветници у Старој Србији и Македонији

ВМРО је била револуционарна у смислу национална бугарска организација која је, пре свега, водила пробугарску политику и самим тим третирала Македонију као интегрални део бугарског националног простора. Самим тим не можемо говорити да је таква политика била у функцији српско-македонског пријатељства. Путем убистава, покушаја атентата, лажних тужби пред османским судовима и физичким нападима ВМОРО је желео да уништи србско присуство и утицај у Македонији. Убијани су власници школа, просветни радници, нападани су ђаци српских школа. Организацију атентата и напада на терену вршио је Даме Груев, најближи пријатељ и сарадник Гоце Делчева. У периоду између 1897. и 1902. почињено је више стотина убистава, напада и кривичних дела против припадника србске заједнице у Македонији. Онда је на историјску сцену ступила србска четничка акција у тој области и бугарске акције су сузбијене.

Комити ВМРО у Македонији борци за Бугарску

Гоце Делчев је био великобугарски националиста а ВМРО је крајем деветнаестог и почетком двадесетог века била продужена рука Бугарске на простору србске Македоније и чији је рад био у директној супротности са србским националним интересима. „Унутрашња македонска револуционарна организација“ (ВМРО) основана је 1893. године у Солуну као организација чији је званични циљ био добијање аутономије за македонску и једренску област унутар Османлијског царства. Комунистички историчари, желећи да промовишу тезу о „вековном постојању македонске нације“, а са друге стране ограничени идеолошким шаблонима, свесно или несвесно превиђају историјске чињенице или их уобличавају и тумаче према тадашњим потребама.

Наводни изглед родне куће Гоце Делчева у Кукешу Егејска Македонија

Македонски историчари  тврде да је ВМРО „аутентични чувар македонске револуционарне традиције“, иако се у званичним саопштењима те организације износи став да су Македонци по националности Бугари, што је само један од многих показатеља антисрбске оријентације ВМРО. За време СФРЈ, нарочито је у круговима историчара из тадашње СР Македоније оснивање ВМРО и њена делатност тумачена као „израз слободарских тежњи вековима поробљеног македонског народа“, иако је она заправо представљала асимилаторске и великобугарске тежње.

Гоце Делчев као питомац војне академије у Бугарској (десно)

Такво наопако тумачење стимулисао је режим СФРЈ као вид афирмисања младе „македонске нације“, а све са циљем стварања заједничког, југословенског националног осећања. За југословенске комунистичке кругове посебан је значај имала наклоност „левој идеји“ појединих вођа ВМРО. У такве је наводно спадао и Гоце Делчев, који је од стране југословенског комунистичког режима сматран македонским, па самим тим и југословенским националним херојем.

Гоце поборник левих идеја или бугарски националиста?

Све више излази на видело шта нам је урадила вишедеценијска црвена идеолошка окупација. Историја србског народа је након Другог светског рата систематски уништавана и прекрајана агресивним расрбљивањем свега што се могло расрбити. Наметнута је лажна идеологија југословенског „братства и јединства“ чије трпимо последице. Управо је та идеологија, коју неки неокомунисти и данас призивају, нанела немерљиве духовне последице, што је проузроковало да се један део Срба одрекне сопственог националног идентитета и западне у митоманско беспуће.

Зебрњак код Куманова је светионик слободне Македоније

Битно је, да реалним ослободиоцима Македоније 1912. године србским војницима, на Зебрњаку, није обновљен споменик, јер страшној „великосрбијанском хегемону“ још није одрубљено довољно реалних глава у историји.

Петровград.орг