ПЛЕМЕНИТИ НАКОВАЊ ИЛИ САВЕЗНИЧКА СИЛА – БОМБАРДОВАЊЕ СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ

НАТО бомбардовање Савезне Републике Југославије је познато на Западу  под кодним именом операција Савезничка сила (Operation Allied Force) или у САД операција Племенити наковањ (Operation Noble Anvil). У Србији је овај пркршај међународног права, будући изведен без сагласности Савета безбедности УН бива познат и као НАТО агресија или Милосрдни анђео.

Агресија била заправо завршна фаза дугогодишње кризе у јужној српској покрајини Косово и Метохија, која је кулминирала ратом који је трајао је од 24. марта до 10. јуна 1999. године. То је било друго важније војно уплитање НАТО-а након бомбардовања Републике Српске у операцији „Намерна сила 1995“. и највећи војни сукоб на простору Србије и Црне Горе од времена Другог светског рата.

Интервенција НАТО-а је извршена без икаквог одобрења Савета безбедности због оптужби да српске снаге безбедности врше етничко чишћење косовских Албанаца који су се оружано, терористичким актима супротстављали легитимним органима Србије. Непосредан повод за акцију била су медијски добро осмишљена и изведена медијска представа у селу Рачку а потом тобожњи преговори и одбијање југословенске делегације да потпише Споразум, капитулацију у Рамбујеу.

НАТО је 24. марта 1999. године у 19:45 часова почео ваздушне нападе на војне циљеве у СРЈ, да би се касније ваздушни удари проширили и на привредне и цивилне објекте. У нападима који су без прекида трајали 78 дана тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе, цркве и манастири. Процене штете коју је имала СРЈ крећу се од 30 до 100 милијарди америчких долара. Коначан број изгубљених живота званично није усаглашен. Према мањим проценама убијено је око 1.300 душа у СРЈ, а према већим убијено је око 3.500 душа, истовремено процењује се да је рањено више од 12.000 лица.

Историјска реалност била би да је овај чин агресије на суверену државу био у ствари подршка терористичкој организацији косметских Албанаца, тзв. ОВК, која је до тада већ починила бројне злочине против цивила и полицајаца неалбанске националности.

Петровград.орг