ДОКУМЕНТ АРХИВА ВОЈВОДИНЕ ОПТУЖУЈЕ КАРДИНАЛА СТЕПИНЦА

Вечерње новости објавиле документ из Архива Војводине који потврђује да је загребачки надбискуп кардинал Алојзије Степинац био упознат са усташким геноцидом током Другог светског рата над Србима, Јеврејима и Ромима. Све указује на то да је у питању део досијеа који је састављао заповедник немачке службе безбедности у тада окупираном Београду, а који је био директно потчињен Гестапоу, каже директор Архива Војводине Небојша Кузмановић.

Документ је ориганолно писмо које је Степинцу 1942. године послао сведок који се потписао као „католик, хришћанин“, па тек онда као „Хрват“. Документ у Архиву Војводине је, у ствари, управо то сведочанство о усташким зверствима преведено на немачки језик и заведено 8. фебруара 1942. године у документацији челника тадашње немачке обавештајне службе.

Поменуто писмо је само део досијеа Гестапоа о усташким злочинима почињеним 1941. и 1942. године над Србима и Јеврејима, у логорима у Јасеновцу и Новој Градишки, и у другим подручјима НДХ. Досије је готово у потпуности на немачком језику, на 300 страница исписани су детаљи зверстава поткрепљени са 63 аутентичне и уредно „немачком прецизношћу нумерисане“ фотографије.

Та документација је деценијама била део личног фонда Славка Одића, носиоца партизанске споменице, а у послератном периоду службеника СУП-а, генералног конзула у Торонту, који се бавио публицистиком са акцентом на делатност обавештајних служби. Две године после Одићеве смрти, Р. З, из Сремске Каменице код Новог Сада, понудио је тај досије Архиву Војводине и примопредаја је извршена 17. октобра 2008, а затим је 11 година, све донедавно, документација чамила у архивском депоу.

Римокатоличка црква у Хрватској се никада до сада није одрекла нити осудила злочине својих сотонских фратара и часних сестара. Шта је за то време радио њима надлежни кардинал Степинац, није знао за злочине? Римокатоличка црква у Хрвата починиоце истих никада није екскомуницирала и прогласила злочинцима. Да ли је то урадила Света столица у Риму? Захваљујући делатности Јосипа Броза Тита ни она није то урадила. Овај као и многи документи су скривани од стране појединаца српске националности, јер да су пали у руке Хрватима они би били уништени. Званично у име приче о братству и јединству прикриван је један геноцид. НДХ и Анте Павелић је фра сотоне одликовао високим ореденима за почињена зверства.

Иначе, познато је да су се сви хрватски бискупи индентификовали са НДХ и усташтвом у спровођењу геноцида над Србима. Историја је забележила имена: надбискуп Иван Шарић у Сарајеву, далматински бискуп Квирин Бонефачић, бискуп са Крка Јосип Сребрнић, сењски бискуп Виктор Бурић, фра др Срећко Перић из самостана Горица код Ливна, дубровачки бискуп Антун Акшамовић и бањалучки жупник др Никола Билогривић, иначе зачасни каноник самог тадашњег папе у Риму.

Ватикан тврдоглаво остаје у намери да усташког кардинала Степинца прогласи свецем? Папа Јован II. (Војтила) га је 1998. прогласио блаженим. Због чега је то урађено ако не да би се жртве Срба и нехрвата још једном понизиле? Алојзије Степинац је знао за злочине против човечности у НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима, ћутао је што је доказ да се слагао и самим тим је одговоран за ужасна усташка злодела!

Петровград.орг