ДИГИТАЛИЗОВАНА ГРАЂА И МЕЂУНАРОДНИ ДАН АРХИВИСТА У АРХИВУ ВОЈВОДИНЕ

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић, њен заменик Др Небојша Кузмановић и директор Музеја Војводине др Драго Његован, присуствовали су у Архиву Војводине обележавању Међународног дана архивиста и обележавању 92 године од оснивања Архива Војводине.

Честитајући годишњицу, прва жена покрајине задужена за културу Милошевићева је истакла да је Архив Војводине, као институција од националног значаја, чија је делатност везана за заштиту културних добара , односно, заштиту архивске грађе, ишао „у корак“ са савременим добом и успео да дигитализује Збирку матичних књига.

„Као ресорни секретаријат и као оснивач ове институције, посебно честитам на веома захтевном и одговорном послу, који је Архив Војводине сврстао у ред малог броја европских институција културе у којима је омогућен „on line“ приступ архивској дигитализованој грађи“, рекла је секретар Милошевићева.

По речима в.д. директора Архива Војводине Бранимира Андрића, данас је велики дан за ову институцију културе, јер се посао дигитализације Збирке матичних књига привео крају и сада ће грађани моћи да приступе подацима путем интернета, за шта постоји значајан интерес.

Секретар Драгана Милошевић уручила је сертификате о положеном архивском испиту, којих је ове године било десет са територије целе Војводине, међу којима је била архивиста Историјског архива у Зрењанину Драгана Кужевић.

Делегацију Историјског архива у Зрењанину је предводила заманица в.д. директора Ванда Војводић Мицова а у делегацији су били историчар архивиста Слободан Милин и архивски помоћник Немања Бјелогрлић.

Презентацију пројекта приказао је виши архивиста и историчар мр Дејан Маодуш, истакавши да је рад на дигитализацији Збирке матичних књига од XVIII до XIX века трајао три године и обухватио не само територију Војводине, већ и простор тадашње Мађарске, Хрватске и Румуније.

Унети су подаци из 481 насељеног места, односно 473.510 докумената. На тај начин, по мишљењу Маодуша, грађани истраживачи породичног порекла, ће лакше и брже доћи до жељених података рођених, венчаних, крштених и умрлих лица.

 Приредио: Саша Младеновић