ДАН ПОБЕДЕ У ВЕЛИКОМ РАТУ

Дан победе и потписаног примирjа у Првом светском рату обележава се у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када су у француском граду Компиjену силе Антанте потписале примирjе са немачком армијом на западном фронту, чиме је практично дошло до капитулације Немачке. У Зрењанину су положени венци на спомен-плочу пуковнику Драгутину Ристићу “Бригадиру” и ослободиоцима града у Првом светском рату, у холу Градске куће. Венце су положиле делегациjе Града Зрењанина, Средњебанатског управног округа и Команде Гарнизона Зрењанин.

Силе Антанте – Француска, Енглеска и Русиjа – ступиле су у рат како би одбраниле малу Краљевину Србиjу. Србија је дала немерљив допринос у укупноj победи у Првом светску рату и сламању Немачке, Аустроугарске, Бугарске и Турске империје. Примирjе у Компијену, jе практично остало на снази све до закључивања коначног мировног  у Версаjу, 28. jуна 1919. године.

Дан примирjа данас се обележава широм земље, пригодним скуповима, одавањем поште личностима из тог периода наше историjе и полагањем венаца на спомен-обележjа посвећена Првом светском рату.

У име Града Зрењанина венац су положили градоначелник Чедомир Jањић, председник Скупштине града Оливер Митровић, заменик градоначелника Саша Сантовац и помоћник градоначелника Симо Салапура. Делегациjу Средњебанатског управног округа предводила jе начелница Снежана Вучуревић, а на челу делегациjе Гарнизона Зрењанин био jе пуковник Живица Огњанов.

Градоначелник Чедомир Jањић истакао jе да новембар месец у Зрењанину протиче у знаку обележавања значаjних датума и догађаjа везаних за Велики рат и ослобођење града.

“Данас jе државни празник, дан када се завршио Први светски рат и Србиjа га обележава свечано. У Зрењанину током новембра обележавамо више датума у вези са догађаjима из 1918. године, почев од 31. октобра када jе формиран Српски народни одбор. Ту jе и данашњи датум, а већ следећег петка очекуjе нас Празник града, 17. новембар, дан када jе српска воjска ослободила тадашњи Велики Бечкерек. Прослава се завршава 25. новембра, обележавањем дана када jе Велика народна скупштина у Новом Саду донела одлуку о присаjедињењу делова Воjводине – Бачке, Баната, Срема и Барање – Матици Србиjи”, подсетио jе градоначелник. 

У држави Србиjи jе оваj празник први пут званично обележен 2012. године, на основу измена Закона о државним и другим празницима коjе jе Скупштина Србиjе усвоjила краjем 2011. године. Као главни мотив за амблем данашњег празника користи се цвет Наталиjине рамонде, а у амблему се поjављуjе и мотив траке Албанске споменице, коjа се налази изнад цвета.

Аутор: Саша Младеновић (Фото: Мића Грубачки)