ГОДИШЊИЦА КРВАВАВОГ БОЖИЋА У КРАВИЦАМА КОД СРЕБРЕНИЦЕ

У селу Кравица код Братунца навршила се још једна годишњица од масакра над локалним српским становништвом које је убијено на Божић 1993. године. Њих су, на најрадоснији хришћански празник, мучки у рану зору поубијали муслимански војници из Сребренице под командом Насера Орића. Убијено је укупно 49 мештана, нестало је 7 мештана а 80 их је рањено, село је спаљено.

Напад на Кравицу био је само један у низу добро организованих војих похода пар хиљада наоружаних „орићеваца“. Након злочина почињених у селима  Загон, Залазје и Бјеловц, у црно је завијена и Кравица, те 1993. године. Ови догађаји су изазвали озбиљну међунационалну мржњу на овим просторима која је тињала услед предисторије злочина из периода светских ратова и устанака српског народа против Османлија.

Многе већ времешне жене сведоци које су  изгубиле синаове и мужеве узалуд чекају правду. Убице су биле комшије из Хагу и јавности добро познате Сребренице. Оне нису далеко познате „Жене Сребренице“. Оне су сведоци српске националности који оптужују али оне као да нису мајке јер светски моћници су одлучили да су Срби кривци за све.

О злоделима „орићеваца“ говоре многобројни докази, сведочанства, снимци и фотографије које су годинама прикупљани, али нису биле довољни да међународно тужилаштво процесуира злочине. Пресудом Жалбеног већа  Хашки трибунал ослободио је 3. јула 2008. године Насесра Орића за ратне злочине почињене током рата у Кравици и околини Сребренице.

Прикупљено је за две деценије доста документације и достављено надлежним тужилаштвима БиХ, али до сада нема ниједне оптужнице, ниједне правоснажна пресуде, говоре у Организацији породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Братунац, Очигледно, земаљске правде неће бити јер како песник каже, српска суза нема родитеља.

Кравица је данас готово пуста. У последњем рату, протерано је више од 1.000 мештана али то према светским моћницима није етничко чишћење већ само колатерална штета рата у БиХ. Сваке године Република Српска и СПЦ обечлежавају догађај Парастосом погинулим борцима и цивилима на Божић 1993. године. Служи се помен за свих 3.267 убијених Срба са овог подручја у Цркви Светих апостола Петра и Павла. Победници са кнезовима овога света могу да напишу историј, како они желе. Божија правда је спора али достижна.

Предисторија – Масакр у Кравици 1944.

Масакр у Кравици је назив за убијање 111 становника села Кравица у Републици Српској, Босна и Херцеговина, српске националности, које су 3. јула 1944. године извршиле усташе под командом Анте Царатана и Фрање Сударе.

Извршиоци овог покоља су били припадници Прве усташке бригаде. Приликом извршења овог злочина су спаљени многобројни засеоци села Кравица, Доњи и Горњи Бачићи, Анђићи, Солаковићи, Поповићи, Мандићи….. У подруму породичне куће Васића је спаљено 46 становника засеока Анђићи.

О злочинима над српским народом из доба Отоманске империје, зворничких паша, ага и бегова и војскама које су одавде из Бирча и Подриња кретале на Карађорђа и Милоша неком другом приликом.

Петровград.орг