БОРБА ЗА СЛОБОДУ И ПОБЕДА – ИСТОРИЈСКА ЛЕКЦИЈА

Полагањем венаца на спомен-обележjа на Багљашу и на споменик Жарку Зрењанину обележена је 73. годишњица од ослобођења града у Другом светском рату. Jединице Другог украjинског фронта Црвене армиjе и петровградски партизански одред Народноослободилачке воjске Jугославиjе, заjедничким снагама, окончали су четворогодишњу владавину нацистичког окупатора и његових савезника на простору севера Србије и Југославије. Пре завршетка воjне операциjе за ослобођење Београда, jедно од првих градских насеља у Банату коjе jе ослобођено био jе тадашњи Петровград.

На спомен-обележjе борцима Црвене армиjе у парку на Багљашу венце су  положили први секретар амбасаде Русије Михаил Круглов, челници Града Зрењанина, Команда гарнизона Воjске Србиjе у Зрењанину и СУБНОР Зрењанин.

У име Града венац су положили градоначелник Чедомир Jањић, заменица председника Скупштине града Љуба Травица и заменица секретара Скупштине града Светлана Груjић. Представници Града Зрењанина и градског одбора СУБНОР Зрењанин положили су цвеће и на споменик народном хероjу Соњи Маринковић и стрељаним родољубима, а догађаjу су присуствовали и ученици ОШ “Петар Петровић Његош”.

Обраћаjући се присутнима код споменика Жарку Зрењанину, начелница Средњебанатског управног округа Снежана Вучуревић рекла jе да данас одаjемо посебну почаст борцима Црвене армиjе, коjих jе 220 положило животе у борбама за ослобођење града и околине у Другом светском рату.

“Далеко од своjе отаджбине, вођени идеалима слободе и за своj, и за српски народ, исписали су славне странице историjе на овим просторима. Њима одаjемо посебну почаст и признање за оно наjвредниjе што су оставили нашем народу и нашоj земљи – своjе животе”, казала jе Вучуревић и додала да су покушаjи ревизиjе историjе чисто политиканство, без реалне научно-историјске основе.

Говорећи о догађаjима из 1944. године, Михаил Круглов jе истакао да су “руски и српски воjници у свим ратовима у коjима су учествовали били на истоj страни и борили се у истим рововима”.

“Слобода jе скупо коштала и ту цену платили су воjници Црвене армиjе и народноослободилачке воjске Jугославиjе… Сада jе важно да сачувамо ову традициjу, да не дозволимо неким снагама да преиспитуjу историjу. Имамо шта да бранимо, поносимо се нашим хероjима и надамо се да ће нам и даље помагати, у борби за историjску истину и правду”, поручио jе први секретар руске амбасаде.

Аутор: Саша Младеновић (Фото: Александар Блануша & Стари Зрењанин)