ДАН ВОЈСКЕ И ПОБЕДЕ – БЕГЕЈ 2016

У манифестација „Бегеј 2016”, учествовало je око 1300 припадника Министарства одбране и Војске Србије и више од 40 моторних и борбених возила, оклопних транспортера, тенкова, ваздухоплова и пловних објеката. Импозантна слика из Зрењанина отишла је у Србију и свет.

(Фото: Војска Србије)

Артиљеријском паљбом гардијског батаљона, тачно у подне, на Тргу слободе у Зрењанину, почела је централна државна прослава Дана војске Србије и Дана победе над фашизмом. Након предаје рапорта генерал – мајора Војина Ч. Јондића председнику Србије Томиславу Николићу, интонирана је државна химна.

(Фото: Војска Србије)

Свечаности су присуствовали министар одбране Зоран Ђорђевић, представници законодавне, извршне и судске власти, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, најодговорније старешине и руководиоци министарства одбране и Војске Србије, војно – дипломатски кор, високи представници верских заједница, градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић и начелник Средњобанатског управног округа Душан Шијан са сарадницима, представници локалних самоуправа, више од 10.000 Зрењанинаца и њихових гостију. 

Марширала Краља Петра Гарда

Зрењанин је био домаћин Дана Војске Србије „Бегеј 2016” из више разлога. Овај град је одувек био пример сложног живота различитих нација и симбол заједничког отпора непријатељима. Зрењанин је оличење истрајности, прихватања различитости, разумевања, борбе против непредвидивих ћуди природе, један од оних градова које с поносом слови као историјски и културни центар Војводине и Србије.

На овај дан 24. Април али далеке 1815. године славни преци су у Такову подигли Други српски устанак и кренули у одлучујуће борбе за ослобођење Србије од вишевековног турског ропства. У време српског устанка и одбрамбених ратова настала је чврста веза народа и војске која траје до данас.

(Фото: Војска Србије)

У време Првог светког рата је славна српска војска исписала најблиставије странице историје војевања. Краљевина Југославија је трећа земља у Европи по броју страдалих током Другог светског рата. Неупоредиво највећи проценат југословенских жртава чинили су Срби. Не смемо да заборавимо да је геноцид почињен од стране нациста и њихових балканских савезника и да смо обавезни према жртвама да их помињемо и да их се са пијететом сећамо, речено је на овој свечаности.

(Фото: Војска Србије)

Отаџбина је ово Србина

На крају обраћања учесницима манифестације, присутнима на Тргу слободе чули су се стихови из родољубиве песме „Отаџбина“, најпознатијег Банаћанина, сликара и песника, Ђуре јакшића.

И само дотле, до тог камена,

до тог бедема –

ногом ћеш ступит можда , поганом!

Дрзнеш ли даље? … Чућеш громове

како тишину земље слободне

са грмљавином страшном кидају;

(Фото: Војска Србије)

Егзерцир за сећање

Најснажнији утисак, судећи према аплаузу, оставио је егзерцир припадника Гарде Војске Србије на Тргу слободе.

(Фото: Војска Србије)

Посебна пажња била је усмерена на припаднике 63. Падобранске бригаде који су пронели небом над градом заставе Републике Србије, Војске Србије и Специјалне бригаде. Грађани и гости са дивљењем су посматрали прелете Ваздухопловног ешалона, „газеле“, „орла“, „галеба Г – 4“, као и ловачких авиона „Миг – 29“.

(Фото:Војска Србије)

Узбуђење је потрајало и током дефилеа пешадијских јединица у којима су били најбољи преставници свих родова и видова Војске Србије. Предводио их је командант Прве бригаде Копнене војске бригадни генерал Жељко Петровић. Први пут је у пешадијском дефилеу био и подешелон војника на добровољном служењу војног рока под оружјем. Већ по традицији, реплике пуковских застава из Првог светског рата носили су кадети Војне академије.

Извори и линкови:

1.https://www.youtube.com/watch?v=MBuYdOYu4Ss

2.http://www.vs.rs