100 ГОДИНА СЛОБОДЕ И БОРБЕ ВЕЛИКОГ БЕЧКЕРЕКА – ПЕТРОВГРАДА – ЗРЕЊАНИНА

Град Зрењанин је на достојан начин одужио дуг јуначким прецима и обележио јубилеј – Стоту годишњицу од ослобођења у Првом светском рату и Дан  града. На Тргу слободе одржана је и манифестација “Отворени дан”, Команде за развој Банатске бригаде гарнизона у Зрењанину. Прослава је почела у преподневним часовима, полагањем венаца на спомен-обележја посвећена јунацима из Првог светског рата и одавањем поште ослободиоцима града.

 

 

Венце на спомен-костурницу српским и руским ратницима на Граднуличком гробљу положили су представници Града Зрењанина, Удружења ратних добровољаца ослободилачких ратова 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца и Друштва српско-руског пријатељства, а помен страдалима су служили свештеници Српске Православне Цркве.

 

 

Цвеће је положено и на спомен-плочу посвећену пуковнику Драгутину Ристићу, команданту Другог пешадијског пука “Књаз Михајло”, чувеног “Гвозденег пука”, војне јединице српске војске која је 17. новембра 1918. године ослобободила тадашњи Велики Бечкерек.

 

 

На спомен-бисту Војводи Бојовићу, на почетку улице која носи његово име, венац су положили и представници Удружења ратних добровољаца ослободилачких ратова a заменик градоначелника Саша Сантовац, помоћник градоначелника Душко Радишић и народни посланик из Зрењанина Мирко Крлић положили су, у име Града Зрењанина, венац на спомен-плочу посвећену српским добровољцима из Првог светског рата, у порти храма Успења Пресвете Богородице.1912-1918, њихових потомака и поштовалаца.

 

 

Обраћајући се окупљенима на Тргу слободе, домаћин свечаности, градоначелник Чедомир Јањић, истакао да је на овај дан, пре стотину година, престала да постоји Аустро-угарска монархија, и од тог дана, од тог 17. новембра, и Жупанијска зграда и град више нису део њене територије.

 

 

“ Јасном вољом и вековном жељом народа, Војводина је присаједињена Матици, Краљевини Србији, о чему су сањале генерације и генерације наших предака. Обављено је то часно и војнички беспрекорно, заштиту су имали не само српски, већ и сви други народи који овде вековима заједно живе, и то је нешто чиме се поносимо, нешто што нам свима служи на част и нешто што је наша обавеза да сачувамо, кроз све историјске околности у којима се налазимо. Следимо данас пут наших славних предака и поштујемо њихова велика дела.” – поручио је са балкона Градске куће градоначелник Чедомир Јањић.

 

 

Празник града и јубилеј сто година слободе са балкона је честитао  и командант Гарнизона Зрењанин Војске Србије, пуковник Никола Дејановић, рекавши да је за њега и припаднике Војске Србије велика част стајати данас на балкону Градске куће, бити заједно с представницима локалне самоуправе, као што су 17. новембра 1918. године стајали припадници ослободилачке српске војске са изабраним народним представницима српског народа.

“Нема веће части и поноса него служити својој отаџбини” – поручио је пуковник Дејановић.

 

 

Са балкона Градске куће глумци зрењанинског позоришта дочарали су обраћања од пре једног века, оснивача првог Српског народног одбора, др Славка Жупанског и команданта Другог пешадијског пука “Књаз Михајло”, познатог као “Гвоздени пук” пуковника Драгутина Ристића “Бригадира”. Говор команданта јединице која је ослободила тадашњи Велики Бечкерек интерпретирао је Првослав Заковски, подсетивши све окупљене на чувене речи пуковника Ристића:

 

 

“Сад сте, браћо и сестре Бечкеречани и сви присутни из целог Баната, под заштитом ваше браће – војске Краља Петра Првог. Под истом заштитом биће и све друге народности, које стотинама година живе са вама заједно, на негдашњој области Деспота Ђурђа Бранковића.

 

 

Обраћање др Славка Жупанског бригадиру Ристићу интерпретирао је глумац Милан Кочаловић  а придружио му се и Јовица Јашин да би заједно изговорили цитате историјских личности, непријатеља и савезника о српском војнику и Србима.  са балкона се чула и песма “Востани Сербије”, родољубива химна чувеног банаћанина, коју је извео оперски певач из Новог Сада, Никола Баста.

 

 

Пре тачно једног века, са балкона Жупанијске зграде, данашње Градске куће, објављено је грађанима тадашњег Великог Бечкерека да је завршен Први светски рат, да су се на овим просторима догодиле крупне, епохалне промене и да је власт предата ослободиоцима и српским властима, поручио је историчар Историјског архива Слободан Милин.

 

 

Свечаност је почела интонирањем химне Републике Србије, у извођењу Репрезентативног оркестра Гарде Војске Србије, који је увеличао данашњу манифестацију у Зрењанину, а настављена полагањем венаца на споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу.

 

 

Почаст ослободиоцима и њиховим душама које су сигурни смо са Царем Лазаром били невидљиво присутни на овом скупу, одата је служењем помена на којем су чинодејствовали свештеници Српске Православне Цркве.

 

 

Уз почасни вод Војске Србије и државна знамења у рукама војника у српским униформама из Првог светског рата грађани су могли да се фотографишу са официрима и војницима Војске Србије и разгледају део наоружања, којим ће и данас бити одговорено тиранима који прете Србији и српском народу.

 

 

Петровград.орг ( Фото: Саша Младеновић, Александар. С. Блануша , Горан Михајлов)