ОСНОВНА ШКОЛА У НАДАЉУ ОД 1. СЕПЕМБРА ВИШЕ НЕ НОСИ ИМЕ ЗРЕЊАНИН

Основна школа у Надаљу која је од 1952. носила име народног хероја Жарка Зрењанина Уче, биће названа по првом олимпијцу Момчилу Тапавици, на иницијативу ове образовне установе, уз подршку Општине Србобран и уз сагласност АПВ.

У решењу које је потписала председница Покрајинске владе Маја Гојковић наведено је да „нови назив школа може користити од 1. септембра 2024. године“. Одлука о преименовању школе потврђена је решењем Привредног суда у Сомбору од 22. јула.

Школе које потпуно историјски оправдано носе назив по Зрењанину

Основне школе у Избишту и Скореновцу, чији је Жарко Уча некада био ђак, данас носе име Жарка Зрењанина и то је потпуно историјски логично.

Његово име носи већи број основних школа у АП Војводини — Апатину, Зрењанину, Новом Саду, Кикинди, Качареву, Банатском Новом Селу (Панчево), Боки (Општина Сечањ), Госпођинцима (Општина Жабаљ),  до ове године и Надаљу (Општина Србобран), затим Обровцу (Општина Бачка Паланка), дакле у Банату и Бачкој што има неке историјске логике.

Школе за које није јасна историјска веза са именом Жарка Зрењанина

Чуди једино назив основне школе у  Великом Лаолу (Општина Петровац на Млави), јер у том крају овај револуционар никада није био. Основна и средња школа за образовање деце са сметњама у развоју у Суботици носи његово име иако није јасно каква је веза овог револуционара са овим типом школске установе. Није јасно ни зашто гимназија у Врбасу носи његово име.

Осим Надаља и општине Србобран која је схватила да има историјски значајнију личност по којој жели да назове школу, промену његовог имена добила је могућност основна школа на Новом Београду, која је носила тај назив од 1954. до 2004. године. Учитељска школа у Сомбору је још 1953. године, приликом обележавања 175. година постојања, понела име Жарка Зрењанина а 1973. године прераслаје у Учитељски факултет Универзитета у Новом Саду. Ипак име Жарка Зрењанина је наставила да носи све до 1993. године.

Приредио за Вас Петровград.орг