ЈУБИЛЕЈ И ПОТПИСИВАЊЕ ПРОТОКОЛА О САРАДЊИ У АРХИВУ

У изложбеном салону Историjског архива Зрењанин потписан је свечано протокол о сарадњи те установе, Градске народне библиотеке “Жарко Зрењанин” и НИП “Зрењанин”. Догађај се поклопио са јубилејима 70. годишњицом Историjског архива и 65. годишњицом листа “Зрењанин”. Историjски архив је за ову прилику приредио изложбу под називом “Историjски архив Зрењанин, институциjа са великим “И”.

Потписе на протокол о сарадњи ставили су директорка Историjског архива Зрењанин Мира Баста, директор Градске народне библиотеке Милан Бjелогрлић и главни и одговорни уредник листа “Зрењанин” Далибор Бубњевић.

Потписивању су присуствовали градоначелника Зрењанина Чедомир Jањић, начелница Средњебанатског управног округа Снежане Вучуревић, представници политичког, привредног и културног живота града.

Ову идеју је покренула директорка архива Мира Баста, како би се омогућило стављање архивских ресурса на увид свим грађанима.

“Наша jе жеља да што више користимо савремене трендове дигитализациjе, а jедан од првих делова наше грађе коjи jе дигитализован су управо примерци листа “Зрењанин”, од првог до последњег броjа, и коjи ће након овог нашег проjекта бити доступни грађанима и корисницима наших услуга и путем саjтова, путем библиотеке, или наше читаонице. Наша jе и обавеза према широj заjедници да омогућимо што бољи приступ архивскоj грађи свима коjима jе она, из различитих разлога, потребна”, обjаснила jе Баста. 

Градоначелник Зрењанина Чедомир Jањић изразио jе задовољство што присуствуjе обележавању две значаjне годишњице.

“Драго ми што Историjски архив чува грађу коjа jе све доступниjа нашим грађанима, али и што сваке недеље излази наш локални лист, коjи такође представља неку архивску грађу за будућност. Подсетићу на ону крилатицу давно изречену, да оно што ниjе обjављено у листу “Зрењанин” ниjе се ни десило у граду”, нагласио jе градоначелник Јањић.

Овом приликом Историjском архиву уручена jе и донациjа Воjвођанске банке од десет персоналних рачунара, а тим поводом присутнима се обратио директор зрењанинске филиjале те банке Милан Лисов. Директорка архива Мира Баста се захвалила на вредној донацији и позвала и остале привреднике да уложе средства у српску културу јер је то од општег интереса.

Пригодним обраћањима, о годишњици листа „Зрењанин“ и значаjу потписаног протокола о сарадњи говорили су и Далибор Бубњевић и Милан Бjелогрлић. Бјелогрлић је у свом маниру, доброг говорника, изазвао пажњу свих присутних тврдњом, да се и библиотека придружује овим јубилејима, гледајући са кавкаских висина. Наиме, како је објаснио, следеће године се навршава 157 година од оснивања ове институције српске културе у нашем граду.

Изложбу “Историjски архив Зрењанин, институциjа са великим “И” представио jе аутор, историчар Филип Крчмар.

Аутор: Саша Младеновић (Фото: Јован Његовић Дрндак)