У СУСРЕТ 150 ГОДИНИ ОД ОБЈАВЉИВАЊА БЕЧКЕРЕЧКОГ ПРОГРАМА

Слава, слава, слава Србину…“

Почетком јануара месеца 2019. године долази нам још један значајан јубилеј, 150 година од објављивања Бечкеречког програма, великог народног вође Срба у Угарској, Светозара Милетића. Стицајем бурних историјских околности Срби немају довољну свест о значају овог политичког документа који је фундамент савремене српске државе, науке, културе и просвете.

Ради се о политичком програму прве српске модерно организоване странке у српском народу која се звала Српска народна слободоумна странка. Које су идеје носиле српске прваке пре сто и педесет година а темељ су данашње Србије? То су идеје једнакости, равноправсности, поштовања својег и комшијског идентитета. Сва та права су у историји ускраћивана српском народу.

Тог далеког 28. Јануара 1869. године одржана је у тадашњем Великом Бечкереку, потоњем Петровграду и Зрењанину страначка конференција којој је председавао водећи српски интелектуалац онога доба Светозар Милетић и на коме је усвојен чувени „Бечкеречки програм“.

Чувена је реченица великог Милетића: „Ми смо Срби, али смо и грађани“. Својим идејама Милетић је био трн у оку Аустро-угарским властима које су се од тада трудиле свим силама да га ликвидирају.

Српски народ се није достојно одужио великом вођи и ово је прилика за поправљање ове историјске неправде. И како каже песма која је ушла у народ:

„…Дуго већ смо ми робови

А сада смо слободни.

Ни бриге те сиви тићу,

Сви смо с тобом

Светозаре Милетићу,

Кад извесни, шалај куцне час…“

И тај час је децембра 1918. коначно куцнуо.

Петровград.орг