УДРУЖЕЊЕ ПЕТРОВГРАД: НОВЦИ И УЈЕДИЊЕНИ БОРЦИ

Време је избора, чанковци су окрилатили. Живе за политику и од политике.  Ево их у „Војвођанском фронту“ и „Уједињеној демократској Србији“ (УДС) . Град је облепљен плакатима на којима пише „Време је“. Велике су паре уложене, у локалу се много очекује.

Боре се, веле, „да се поврати поверење грађана у институције и владавину права. Када је у кафанској тучи 2012. претукао П. Лешановића Н. Чанак је оптужен за кривично дело насилничког понашања. Оштећени је поднео пријаву за тешке телесне повреде, претњу пиштољем, угрожавање живота и пљачку.  По његовом сведочењу, када је оборен,  Чанак и гориле су га „крвнички шутали и газили“ уз псовке и повике: „Убиј п…у  београдску, Доста ми је вас Срба у Војводини“. (И фашистоидним саборским заступницима је доста Срба па им поручују да су „само гости у Хрватској“, а М. Дедеић вели да су „реметилачки фактор“ у Црној Гори.) Чанак је најпре признао: „Тукао сам га, дајем оставку“ (на посланички мандат), потом: „Никог нисм ударио, нећу да учествујем у овој фарси“ и најпосле изјавио да је процес срачунат да се политичи дискредитује због ставова о Војводини. Процес је развлачен 4 године, тужилаштво је променило наводе оптужбе, а политичар из „Великог брата“ ослобођен.  Време је за самосталну судску, извршну и законодавну власт и Основни закон (Устав) АПВ, каже Т. Жигманов.

 Када је разбијао табле с натписом „РТС“ у Новом Саду Чанак је псовао Србију, а његови пајташи (штитећи латиницу у јавном простору) – српско писмо. Призори подобни хистерији приликом разбијања ћириличних натписа у Хрватској. „Ћирилица је ђавољи изум“, кажу католички фанатици. У 200 католичких цркава у Хрватској недавно су сакупљани потписи за референдум против ћирилице. У вековима за нама сви агресори су забрањивали ћирилицу. Политички прогласи ове братије  исписани су искључиво латиницом. Као и многи путокази на зрењанинским улицама. Члан коалиције, председник ДСХВ, бивши зрењанински функционер Г. Каурић, каже да је „тешко бити данас Хрват у Србији“ и остваривати зајемчена права. Време је мултикултурну државу Војводину.

Боре се, кажу, за укидање граница, а смисао свих  политичких порука им је војвођанска посебност. Досије њихове пропаганде је познат. Главни слоган Не дамо наше новце је подобан ономе Хрватска лисница у хрватском џепу или Трепча ради, Београд се гради. Ова подвала је део пројекта просторног и демографског расрбљивања Балкана у коме све српско треба свести на србијанско, а остало претворити у хрватско, босанско, црногорско, косоварско или војвођанско. Подметање приче о регионализацији је уобичајено предизборно ублажавање сепаратизма. Прича о Европи и укидању граница не важи за границе између Срба и Срба. Карте су исцртане, пасоши одштампани, глобални планови и локална похлепа синхронизовани.  „Ми смо нешто друго“,  исписују на својим паролама нови латинаши. „Сви смо ми Војвођани“.  Време је за војвођански политички народ.

 У потрази за другошћу и савремени монтенегрини у Чанку имају савезника. По принципу он лајн упутства и новци на руке по коме је „Олују“ прогласио легитимном, Републику Српску „геноцидном“, а бомбардовање Србије и отимачину Космета казном за кршење људских права (тендециозно игноришући Устав Србије и једини валидни међународни документ Резолуцију 1244), брани неоусташку власт и ватиканизацију Црне Горе.  Ево га међу потписницима Апела 88 са С. Месићем (почасним грађанином Подгорице),  Ч. Јовановићем (почасним грађанином Сарајева), С. Бисерко, Сабахудином Глухоњићем, М. Кучаном, А. Власијем и компанијом.  Призивају НАТО и упозоравају на малигни руски утицај и српски фашизам. И појава државног усташе Томпсона на РТЦГ  је опомена нараслом српском фашизму, а по саопштењу ХОП-а (усташке организације формиране 1956. у Аргентини) реч је о „очекиваном и примјереном (црногорском) прилагођавању глазбеним укусима свог давног и оживјелог хрватског искона.“

Много је пара потрошено да се Срби удаље сами од себе и да им се разгради држава. Није још готово. Секте које нас деле на „наше“ и „њихове“ и цртају границе где их никад није било, боре се за историјску амнезију и насрћу и на Српску православну цркву.  Институција која осам векова повезује српски народ препрека је плану однарођивања. Арчибалд Рајс је пре сто година написао: „Та религија вас, упркос вама, одржава. Као народ ћете нестати ако је напустите“. Уједињени на заједничком пројекту против СПЦ су данас НВО и ГМО,  ЛСВ, ЛГБТ и НАТО, фондације и дотације.  Сам Чанак је поодавно опужује за „клерофашизам“, а одскора и за „биотероризам“.

 И ето уједињених бораца за евроатланску и српску (!?) демократију (УДС), закаснелих либерала, фашистоидних „антифашиста“ и скоројевићких  грађаниста. Идентитетски модификовани негују нежан однос према Европи, а на политичком тржишту се такмиче непријатељством према Србима. Царство прљавог новца и људи ниских страсти. „Све су разменили за новац и ниску земну власт“, рекао би кнез Лав Николајевич Мишкин.

Срби су некад трговали свињама, пише афористичар, данас свиње тргују Србијом.

Супротстављање њиховим лажима је одбрана од будућих некажњених злочина. Одбрана права на опстанак.

 Удружење „Петровград“, Матица српска, Удружење чланова и пријатеља  и Српски  државотворни  покрет  „Светозар Милетић“