СТОГОДИШЊИЦА ОД ВЕЛИКОГ РАТА И ПРИСАЈЕДИЊЕЊА ВОЈВОДИНЕ СРБИЈИ – ПЛАН ПРОСЛАВЕ У НОВОМ САДУ

Јубилеј стогодишњице завршетка Великог рата и присаједињења Војводине Србији према најавама, биће достојно обележен у Новом Саду. Предвиђена је Свечана академија у СНП али и научни скупови, концерти, изложбе, Тв серијали и играни филмови а све у присуству државног врха Србије и Републике Српске.

Према за сада још незваничном плану, 24. новембра у Српском народном позоришту биће одржана премијера позоришне представе „Светозар“ рађене по тексту Милована Витезовића, а у адаптацији драматурга Спасоја Миловановића и у режији Југа Радивојевића. На Тргу Републике је предвиђен и велики концерт.

На дан када је Велика народна скупштина у Новом Саду пре 100 година прогласила присаједињење Србији – Срема, Бачке, Баната и Барање, 25. новембра, биће отворен новоустановљени Музеј присаједињења, а на Тргу републике биће откривен споменик краљу Петру Првом Ослободиоцу. Истог дана, у присуству највишег државног врха Србије, Републике Српске, представника регија и градова са којима АП Војводина и Нови Сад имају однеговану сарадњу, у СНП-у биће одржана свечана академија.

Током 24. и 25. новембра, такође, у центру Новог Сада биће постављена велика мултимедијална изложба „1918“, са темом улога Србије у Великом рату. У Матици српској и на Правном факултету 2. новембра биће одржани научни скупови о националном уједињењу Срба и о присаједињењу.

У припреми је едиција „Српска књижевност о Великом рату“, коју Покрајинска влада реализује са Министарством културе.Такође, на РТС-у крајем септембра почеће емитовање серијала „Великани српске Војводине“ у 28 епизода. Покрајинска влада и Филмски центар Србије обезбедили су средства за снимање играног филма и серије о присаједињењу у 10 епизода по сценарију Милована Витезовића.

Градска власт у Новом Саду дакле подиже и споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу на Тргу републике. Трг је у старом језгру града, омеђан Змај Јовином гимназијом и Рибљом пијацом, у залеђу Владичанског двора. Водиле су се полемике да ли споменик треба да буде сличан споменику који је 2004. године обновљен у Зрењанину, који и данас са поносом баштини своје историјско име – Петровград.

Иницијатива да се подигне споменик је потекла од челних Матице српске Драгана Станића, Музеја Војводине Драга Његована, Историјског архива Новог Сада Петра Ђурђева, Градске библиотеке Драгана Којића и Музеја града Весне Јовичић.

Треба подсетити да је Нови Сад још 1938. године донео одлуку за постављање споменика краљу Петру Првом, али да је мађарски окупатор онемогућио да се план оствари, а касније се у доба комунизма заборавило на овај пројекат. Ова историјска грешка ће у Новом Саду бити исправљена.

Петровград.орг