СРПСКА У БАНАТУ – ПОРУКЕ САБОРНОСТИ СРПСКОМ НАРОДУ

Свечана академија “Дани Српске у Банату” је обележена и ове године у организцији Српске Православне Епархиjе банатске са благословом његовог преосвештенства владике банатског господина Никанора. Прошле године је академија одржана у Вршцу а ове у граду на Бегеју. У оквиру програма обележена jе и десета годишњица од потписивања Повеље о братимљењу између Града Зрењанина и Општине Лакташи у Републици Српској.

Градоначелник Зрењанина Чедомир Jањић је у присуству најближих сарадника приредио приjем за госте нашег града и домаћина ове академије његово преосвештенство епископа банатског, господина Никанора, као и за директора Представништва Републике Српске у Србиjи Млађена Цицовића и функционере Општине Лакташи, на челу с начелником општине Ранком Карапетровићем. Приjему су присуствовали и начелница Средњебанатског управног округа Снежана Вучуревић, као и представници општина Житиште и Сечањ.

Његово преосвештенство је након пријема беседио:

“Српска Православна Епархиjа банатска обележава “Дане Српске у Банату” са жељом да допринесе значаjу и важности наше историjе. То се свакако не постиже jедним даном и jедним догађаjем, него у континуитету, све дотле док имамо осећање шта значи наше учешће у jедноj епохи. Знано је вама свима да ове године наша епархија и град  Петровград,  градоначелник са сарадницима и сав верни народ, организују овакав један догађај, где се сећамо значаја оне српске земље која се зове Република Српска. Правило је да српски народ не би требало да се дели, на жалост српски народ се много пута делиo. Ми желимо да наше реке, планине и ливаде не буду међама нашег народа…”.

Свечану академиjу у Барокноj сали Градске куће увеличао jе наступ Градског дечjег хора Културног центра Зрењанина, под управом мр Сенке Милисављевић, извођењем српске химне „Боже Правде“и српских патриотских песама.

У свом обраћању пред препуном салом Градске скупштине eпископ банатски Никанор, jе позвао на jединство и одговорност српског народа, политичара, привредника  и црквених великодостојника на свим просторима на коjима он живи, како на Косову и Метохији, тако и у Републици Српској и Српској Крајини.

Обраћаjући се присутнима у препуноj Барокноj сали Градске куће, градоначелник Чедомир Jањић jе рекао, да jе природно, да jедна од главних одредница представљања Републике Српске у Србиjи буде управо овај град.

“…Становништво у великом броjу наших села готово jе у потпуности пореклом из различитих краjева Српске и ти се корени никада не могу ишчупати, нити ослабити. Зато су данас Зрењанин и Требиње братски градови, зато су нам Лакташи братска општина, зато се сарадња развиjа и са Биjељином, Вишеградом, Билећом, зато су се сприjатељила и збратимила и наша села и наше месне заjеднице”, истакао jе Jањић и подсетио на свечане тренутке од 11. априла 2008. године, када су у Зрењанину Повељу о братимљењу потписали тадашњи начелник Општине Лакташи Милован Тополовић и градоначелник Зрењанина, сада министар привреде Горан Кнежевић. “…, истакао jе градоначелник.

Представник Републике Српске Млађан Цицовић је на овом скупу рекао: “Српском народу никада ниjе било потребниjе jединство и саборност, да ради на очувању своjе културе и на чувању своjе свете Цркве. Само добри и чврсти односи Републике Српске и Србиjе су гарант, пре свега, мира и стабилности у овом региону, а онда и гарант опстанка нашег народа. На томе ћемо радити и у нашем Представништву у наредном периоду”, нагласио jе он.

Начелник Општине Лакташи  Ранко Карапетровић, коjи децениjу сарадње са Зрењанином види као jубилеj, али пре свега, као могућност да се она у наредном периоду jош више унапреди.

На свечаној академји су се чули и родољубиви стихови песника пореклом из Републике Српске које су интерпретирали познати српски глумац Милан Кочаловић и новинарка мр Бранка Jаjић.

Председник Удружења Херцеговаца, потомака и приjатеља Херцеговине Милан Бjелогрлић, коjи jе и припремио програм академиjе, одржао је надахнуту беседу коју ћемо вам пренети у целини у посебном ауторском тексту.

Петровград.орг & Град Зрењанин