СРЕТЕЊЕ – ЦРКВЕНИ И ДРЖАВНИ ПРАЗНИК СРБА

Српска Православна Црква и држава Србија славе празник Сретење, који је и Дан државности и Дан Војске Србије. Дан државности Србије се славио до настанка Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца. Скупштина Србије је 10. јула 2001. године одлучила да Сретење буде Дан државности.

По учењу Цркве, на Сретење је Богородица, четрдесетог дана од рођења Исуса Христа, отишла у храм да принесе жртву и тамо срела старца Симеона који је у малом Исусу препознао прореченог Спаситеља човечанства. Тај сусрет малог Исуса и праведног старца је хришћански празник – Сретење Господње. Празник Сретење прославља се од 541. године.

Велики Црквени празник

На Сретење 1804. године одржан је Збор у Орашцу којим је почео Први српски устанак. Први српски устанак представља почетак српске борбе за ослобођење, односно представља рађање српске модерне државе у XIX веку. Упоредо са борбом за ослобођење и рушење турског феудалног система, постављени су темељи нових друштвено-економских односа, културе и уређења будуће српске државе. Овај устанак заузима посебно место у историји српског народа и државе, те се на дан његовог почетка, 15. фебруара, обележава Дан државности Републике Србије.

На Сретење 1835. године у Крагујевцу је донет Сретењски устав.

Сретењски устав је први модерни српски устав. У њему су изражене потребе српског друштва: национална еманципација, разбијање феудалних установа и аутократске владавине. Устав је рађен по узору на француске уставне повеље од 1814. и 1830. и белгијски устав од 1831. године. Сретењски устав је такође један од првих демократских устава у Европи. На Сретење 1909. године у Скопљу одржана је прва скупштина Срба у Османском царству.

Одликовања заслужним појединцима и институцијама

Поводом Дана државности Републике Србије, њен председник и врховни командант Војске Србије Александар Вучић уручио је одликовања заслужним појединцима и институцијама на церемонији у згради Генералног секретаријата на Андрићевом венцу. Председница Народне скупштине Маја Гојковић, у својству изасланика председника Републике, предводила је церемонију полагања венаца код Споменика Незнаном јунаку на Авали у пратњи делегације Министарства одбране и Војске Србије.

Централна државна церемонија прославе Сретења – Дана државности Србије одржан је у Орашцу, где је председница Владе Ана Брнабић и председница Републике Српске Жељка Цвијановић положити венац код споменика вожду Карађорђу.

Петровград.орг