СЕДМА МАНИФЕСТАЦИЈА ЕВРОПСКО СЕЛО ОДРЖАНА НА ТРГУ СЛОБОДЕ

На Тргу слободе у Зрењанину успешно је одржана манифестација“Европско село”. Ово јединствена манифестација која је седми пут окупила ученике зрењанинских основних школа и представила државе чланице Европске уније, њихове културе, обичаје, традицију, занимљивости.

И ове године манифестацију су посетили представници амбасада чланица Европске уније, Делегације ЕУ у Србији, Министарства за европске интеграције Владе Србије, Покрајинског секретаријата за регионални развој и међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и Фонда за европске послове АП Војводине, за које је градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић са сарадницима пре почетка манифестације приредио пријем у Градској кући.

Пријему и отварању манифестације су присуствовали Матеја Норчич Штамцар, заменица амбасадора ЕУ Делегације у Србији, Његова екселенција Ратко Влајков, амбасадор Републике Бугарске, земље која ове године председава Европском унијом, Његова екселенција Андерс Кристијан Хугард, амбасадор Краљевине Данске, Ана Ровић, државна секретарка Министарства за европске интеграције, Небојша Војновић, подсекретар Покрајинског секретаријата за регионални развој и међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу и Видосава Ендерић, директорка Фонда “Европски послови” АП Војводине.

На штанду Немачке затекао се и генерални директор немачке компаније “Дрекслмајер”, највећег послодавца у региону, Михаел Вагнер.

Са уваженим гостима су разговарали и посетили штандове земаља чланица градоначелник Јањић, заменик градоначелника Саша Сантовац, помоћници Душко Радишић и Симо Салапура и начелница Средњебанатског управног округа Снежана Вучуревић.

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић рекао је да му је част и задовољство што све учеснике манифестације коначно може да поздрави на обновљеном Тргу слободе, јер претходних година временски услови то нису дозвољавали.

Свака школа учесница је уложила као и сваке године пуно труда и креативности да на што бољи начин представи једну земљу чланицу Уније, по унапред утврђеној подели.

Школе су изложиле направљено у стилизованим кућицама, а посебан програм школе припремају за наступ на централној бини, где се представљају игром и песмом, специфичним за земљу коју представљају.

Петровград.орг & Град Зрењанин