ПОСЕТА РУСКОГ ТАМБОВСКОГ УНИВЕРЗИТЕТА „Г.Р.ДЕРЖАВИН“

Градоначелник Зрењанина Чедомир Jањић, са сарадницима, примио jе делегациjу Тамбовског државног универзитета “Г.Р. Державин“ из града Тамбова у Русиjи, на челу са ректором проф. др Владимиром Jуревичем Стромовим. Приjем и састанак резултат су наставка сарадње градова Тамбов, Зрењанин, Бања Лука и Лакташи, након што су представници тих градова октобра 2017. године разговарали у Тамбову о могућностима сарадње у различитим областима.

Поред ректора Стромова, у Зрењанину jе jуче боравила и проф. др Татjана Генадевна Осадачаj, стручњак у области међународних односа, а састанку су присуствовали и мр Зоран Башић, специjални саветник министра привреде у Влади Републике Србиjе, академик Велибор Стевић, потпредседник Српске краљевске академиjе иновационих наука и Иванка Гаjић, декан Факултета за спорт Унион универзитета “Никола Тесла”. Испред Града Зрењанина присуствовали су и заменик градоначелника Саша Сантовац и помоћници Симо Салапура и Душко Радишић.

Циљ ове пријатељске посете био jе директно повезивање на економском, образовном и културном плану Републике Србиjе и Републике Српске са Тамбовском области Руске Федерациjе. По речима Салапуре, акценат састанка био jе управо на сарадњи у области образовања. Ово је само још један конкретан допринос стратешком настоjања да град постане универзитетски центар, отворе се нови образовни профили. Тај циљ се постиже сарадњом и са домаћим и страним универзитетима. Jедан од њих могао би у наредном периоду бити управо Тамбовски универзитет.

Годинама треје добра сарадња Техничког факултета “Михаjло Пупин” и Ухтинског универзитета, из Русиjе. Са друге стране у сарадњу с Тамбовском области укључена и братска општина Зрењанина, Лакташи из Републике Српске. Тамбов jе град у европском делу Русиjе, око 480 километара jугоисточно од Москве. Смештен jе у плодноj равници великих река Оке и Дона, и у њему живи 280 хиљада становника, а у целоj Тамбовскоj области више од милион.

Петровград.орг & Град Зрењанин