ЗЕБРЊАК КОД КУМАНОВА – СИМБОЛ ПОБЕДЕ И ОСЛОБОЂЕЊА СТАРЕ СРБИЈЕ И МАКЕДОНИЈЕ

Комеморативним скупом у Спомен комплексу Зебрњак на крајњем северу БЈР Македоније у недељу је одавањем почасти и полагањем венаца код остатака обележја победе Српске војске над снагама Отоманске империје у Првом балканском рату 1912. обележена 106. годишњица славне Кумановске битке. На скупу су говорили амбасадорка Републике Србије Душанка Дивјак Томић и председница Српске заједнице у Македонији Гордана Јовић Стојковска.

Са обележавања 106. годишњице битке код Куманова.

Историјском победом српске војске над знатно надмоћнијим турским снагама у Првом балканском рату на попришту фронталног судара на Овчјем пољу у кумановској долини, 23. и 24. октобра 1912. означен је крај отоманске завојевачке владавине на Балкану. Победом је донета слобода после више од пет векова под отоманским ропством народа у старим средњовековним српским областима.

Заборављени ослободиoц Македоније Јован Стојковић – Бабунски војвода.

На комеморативној свечаности почаст палим српским војницима, полагањем ловорових венаца, букета цвећа и паљењем свећа одале су у име Владе Републике Србије, делегацијa Амбасаде Србије, затим Амбасаде Босне и Херцеговине у Скопљу, Владе Македоније, представници локалних самоуправа општина Куманова, Старо Нагоричане, Центар – Скопље, Врања, српских странака и асоцијација из Македоније, удружења потомака ратника ослободилачких ратова из Врања, Бујановца, Владичиног Хана, Херцег Новог.

Српски војвници и ратни плен остао иза турске војске на попришту Куманова 1912.

Са Зебрњака шаљемо увек исту поруку, рекла је Дивјак Томић:  „Не смемо да заборавимо, али очима ипак уперених напред! Доста је било, не поновило се. Дошло јер време да се закопају секире – време је за свеопште помирење. Уместо зла и раздира, пружимо једну другима руку.“ Подсетивши на значај историјских тековина ослободилачког тријумфа Српске војске у кључним операцијама Кумановске битке 1912. Амбасадорска Србије је указала да можемо бити поносни на своје славне претке.

Соколски слет у Скопљу на 25. годишњицу Кумановске битке.

У овом момемету на жалост ни овај споменик, као ни бројни други вредни историјски симболи не само ратних страдања, нису доведен у жељено стање. Македонска нација и држава трагајући за посебностима изгубила је из вида оно што нас међусобно спаја а то су овакви монументи који сведоче о историјском тренутку ослобођења. Српска нација притиснута идеологијом комунизма борила се и још увек бори са постављањем ствари и личности на своје место.

Откривање монументалног споменика 1937. године.

Монументални споменик над костурницом погинулим српским војницима у великом ослободилачком боју код Куманова, по пројекту истакнутог српског архитекте Момира Коруновића, са куполом укупне висине 48,5 метара, на Зебрњаку подигнут је 1937. године.У крипти делимично обновљеног обележја на спомен компексу Зебрњак почивају земни остаци око 700 стотина српских војника из Кумановске битке.

Момир Коруновић архитекта који је покушао да у својим савременим визијама оживи Душаново доба и Средњи век.

Само пет година касније, почетком Другог светског рата, уништен је бруталним минирањем следбеника бугарских фашистичких окупационих трупа. Тај мучки чин изведен је ноћу, упркос историјској чињеници да су у рату против Турске1912. Бугари учествовали као савезници српске војске.

Петровград.орг