ДОБРОДОШЛИЦА ПРЕДСЕДНИКУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ – ЗАГРЉАЈ ДВА ЗАВИЧАЈА

Председник Републике Српске Милорад Додик посетио jе наш град и у склопу тога наjпре се састао са градоначелником Зрењанина Чедомиром Jањићем. У зрењанинском Народном позоришту “Тоша Jовановић” потом jе одржана свечана академиjа под називом “У загрљаjу два завичаjа”, у организациjи Удружења Херцеговаца, њихових потомака и приjатеља Херцеговине.

Заjедно са председником Додиком са градоначелником су разговарали и Млађен Цицовић, директор Представништва Републике Српске у Београду, Душан Петровић саветник премиjерке Републике Српске и Горан Ратковић, шеф кабинета председника. Састанку су присуствовали и заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац, председник Скупштине града Оливер Митровић, начелница Средњенбанатског управног округа Снежана Вучуревић и председник општине Сечањ Предраг Рађеновић.

„Република Српска и Србиjа су исти национални простор, исти културолошки простор и нема ниjедног разлога да то не буде jедан привредни простор повезан интересима пре свега у економиjи, али исто тако подстакнути љубављу коjа jе неопходна за сваки посао коjи се ради“ – рекао jе председник Додик.

„Задовољство ми jе и што сам са председником имао шансу да разговарам и о привредноj активности између Зрењанина и делова Републике Српске, пре свега Бања Луке и нашег братског Требиња и надам се да ћемо ту направити наjвећи помак“ – казао jе градоначелник Jањић.

У зрењанинском Народном позоришту “Тоша Jовановић“ одржана је и свечана академиjа под називом “У загрљаjу два завичаjа”, у организациjи Удружења Херцеговаца, њихових потомака и приjатеља Херцеговине. Академиjи у препуноj сали позоришта присуствовало jе више еминентних гостиjу, на челу с председником Републике Српске Милорадом Додиком, директором Представништва Републике Српске у Србиjи Млађеном Цицовићем и саветником премиjерке Републике Српске Душаном Петровићем.

Академији су присуствовали и градоначелници Требиња и Биjељине Лука Петровић и Мићо Мићић, председник Матице српске проф. др Драган Станић, представници политичког, економског, војног и културног живота града и Републике Српске.

Скуп jе поздравио председник Удружења Херцеговаца, њихових потомака и приjатеља Херцеговине, Милан Бjелогрлић а потом се обратио председник Републике Српске Милорад Додик, истакавши да му jе част и захвалност што присуствуjе оваквом скупу у Зрењанину, jош jедноj потврди, како jе рекао, “наше привржености и припадности нашем народу, нашоj вери, нашоj култури, нашим обичаjима”.

“Слобода коjу смо освоjили веома jе важан залог за будућност, коjу градимо уверени да смо на правом путу и оно што jе данас основна карактеристика нас коjи живимо у Републици Српскоj и Србиjе, jесте не само декларативно изражавање чињенице да делимо jедан национални и културолошки простор, него и процес коjи морамо да оjачамо, а то jе процес интерграциjе на свим пољима, коjа треба jош више да нас окупи, да нас оjача у уверењу да се боримо за истинске вредности овог народа“ , рекао је Додик на академији.

У уметничком делу програма наступили су чланови Зрењанинске филхармониjе, хор “Свети Серафим Саровски”, глумци Jовица Jашин, Милан Кочаловић и Првослав Заковски, песници Ђорђо Сладоје и Божидар М. Глоговац и гуслар Љубиша Атељевић.

Петровград.орг & Град Зрењанин