ДАН ОСЛОБОЂЕЊА ПЕТРОВГРАДА ДАНАС ЗРЕЊАНИНА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ

Полагањем венаца на спомен-обележја палим борцима Црвене армије, Соњи Мариновић и родољубима тадашњег Петровграда на Багљашу и на споменик Жарку Зрењанину  у Зрењанину је обележена 74. годишњица од ослобођења града у Другом светском рату.

Другог октобра 1944. године, јединице Другог украјинског фронта Црвене армије и Петровградски партизански одред из састава НОВ Југославије у вишедневним борбама ослободили су град Петровград од немачком нацистичког окупатора. У тим борбама погинуло је и 220 совјетских војника, који су сахрањени у костурницу у спомен-парку на Багљашу. Команданти ових храбрих бораца Црвене армије били су:

Малиновски Родион, чувени командант Другог украјинског фронта,маршал Црвене армије, херој СССР. Командовао операцијама на овом сектору фронта.

 Шлёмин Иван Тимофеевич, командант 46.армије, Другог украјинског фронта,Црвене армије;која је ослободила Петровград (Зрењанин) 02.10.1944. године.

 Максимович Jосиф Антонович, генерал-маjор (од 13.09.1944), командант 34. гардијске пешадијске дивизије, 31.корпуса,46 армије,која је после борби код Лазарева са Немцима, ушла у Петровград (Зрењанин).

Обележавању овог датума присуствовао је и први секретар амбасаде Руске Федерације у Србији Алексеј Жуков, за когa је градоначелник Чедомир Јањић са сарадницима приредио пријем у Градској кући.

Алексеј Жуков је истакао да су “Русија и Србија на истој страни у одбрани историјске истине.Наша света дужност је да сачувамо светло сећање на очеве и дедове који су победили фашизам, и да наставимо њихово дело. Не смемо дозволити да неко други присвоји њихове подвиге, не смемо дозволити обнову фашизма, ни прекрајање историје које води ка томе да се фашисти и њихови сарадници прослављају, а борци против фашизма почињу да се називају злочинцима. Нека је вечна слава херојима”, поручио је први секретар амбасаде Руске Федерације.

Положено је и цвеће и на споменик народном хероју Југославије Соњи Маринковић и стрељаним родољубима. Након полагања венаца, присутнима се обратио историчар Историсјког архива Зрењанина Слободан Милин, осврћући се на период ратних збивања и указујући на значај и допринос Црвене армије ослобађању града Петровграда 1944. године.

Венце на споменик Жарку Зрењанину положили су представници Града Зрењанина, заменик градоначелника Саша Сантовац, председник Скупштине града Оливер Митровић и заменица секретара Скупштине града Светлана Грујић, представници Средњебанатског округа, Војске Србије – Команде гарнизона Зрењанин, градског одбора СУБНОР и Српске напредне странке.

Петровград.орг