ДАНИ СРПСКЕ У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ „ТОША ЈОВАНОВИЋ“

Манифестациjа “Дани Српске у Србиjи” се од 16. до 21. септембра одржава у двадесет градова и општина Србиjе. у Народном позоришту “Тоша Jовановић” одржан jе етно-програм “Херцеговачко сиjело”, у извођењу КУД “Jован Дучић” из Требиња. Заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац примио је у Плавом салону директора Представништва Републике Српске у Србиjи Млађена Цицовића.

Млађен Цицовић jе истакао да jе 2013. године, када jе први пут организована манифестациjа, било мало програма, а пуно жеља и велике амбициjе.

„Нисмо очекивали да ћемо већ пету годину имати 32 програма у 45 извођења, и представљање Републике Српске у 20 градова Србиjе. Припремили смо и представљање наше привреде, науке, уметности, наравно и наше културе, а посебан акценат дали смо на програме коjи су у функциjи очувања наше традициjе, обичаjа, jезика и писма. Ове године учествуjе више од осам стотина извођача.” – рекао jе он указуjући да су у склопу тога организована и два привредна сусрета између републике Српске и Србиjе.

У склопу програма манифестациjе, у Народном позоришту “Тоша Jовановић” одржан jе етно-програм “Херцеговачко сиjело”, у извођењу КУД “Jован Дучић” из Требиња.

У ме Града присутнима се обратио заменик градоначелника Сантовац истакавши да се Град Зрењанин и ове године са великим задовољством укључио у манифестациjу “Дани Српске у Србиjи”.

„ Много jе разлога за то, jер нас за градове и села из Републике Српске везуjу броjне историjске, нераскидиве везе. Становништво у већем броjу наших села готово jе у потпуности пореклом из различитих краjева Српске и ти се корени никада не могу ишчупати, нити ослабити. Зато су данас Зрењанин и Требиње братски градови, зато су нам Лакташи братска општина, зато све бољу сарадњу остваруjемо и са Биjељином, Вишеградом, Билећом, зато су се сприjатељила и збратимила и наша села. “ – рекао jе Сантовац. 

Град Зрењанин и локална самоуправа настоjе да остваре приjатељске и братске везе са градовима и општинама у свим деловима Републике Српске и на томе ће радити и убудуће.

Аутор: Саша Младеновић (Фото: Александар Блануша)