ГРАДОНАЧЕЛНИК ЗРЕЊАНИНА ЧЕДОМИР ЈАЊИЋ – ПОСВЕЋЕНИ РЕШАВАЊУ ЖИВОТНИХ ПРОБЛЕМА ГРАЂАНА

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, одржао је редовну конференцију за медије на којој је сумирао рад на пројектима у току протекле године и најавио планове за решавање горућих проблема у наредном периоду. Петровград.орг Вам преноси кључне поруке које је градоначелник упутио јавности и грађанима.

Решавање проблема незапослености – приоритет

Од неких тринаест или четрнаест хиљада незапослених грађана у 2012. години у 2019. години смо се спустили на свега четири хиљаде. Мислим да је то најозбиљнији податак који сам за себе говори шта смо све урадили и у ком правцу иде Зрењанин. Шлаг на решавање тог проблема је долазак кинеске компаније Линглонг Тајер и њихових коопераната. Очекујемо, наредних година отварање нових радних места. Надамо се да ће та инвестиција донети много мањих инвестиција. Колика је то инвестиција и какав ће то бити замајац за привреду је податак, да ће ова компанија, са кооперантима, трошити електричне енергије и гаса као цео град Зрењанин. Мислим да ово најбоље говори каква је то инвестиција.

Завршетак обилазнице и градња новог моста преко Бегеја

Велики су нам планови и за 2020. годину и решавамо један од највећих проблема у нашем граду а то је обилазница око нашег града, односно измештамо теретни саобраћај из града. Као што знате започели смо највећу и најскупљу инвестицију на траси обилазнице а то је мост на Бегеју. После 27. година поново радимо један мост. У наредних десет дана почеће монтирање самог моста. Ко је био тамо, могао је да види да су стубови урађени и сви прилази мост. Ради се и у Граднуличком атару  3,7 километра а паралелно радимо пројектну документацију за четврту и последњу фазу обилазнице која је дугачка 3,6 километара са надвожњаком преко пруге. Очекујемо да до краја године крене изградња тог четвртог дела.До 2021. Године ћемо моћи да кажемо да је завршена обилазница, повезан Београдски и Новосадски пут и да теретни и остали транзитни саобраћај је измештен из нашег града. Тиме ће бити остварена вишедеценијска жеља наших суграђана а и људи који воде овај град.

Расвета у граду и насељеним местима

Ове године ћемо радити велику реконструкцију уличне расвете и у самом граду и у насељеним местима. Заменићемо живину расвету и мислимо да ће то бити јако добро за наше суграђане.

Екологија – високо на агенди приоритета

Улажемо много у екологију наше регије. Прошле године смо купили и засадили у сарадњи са ловачким удружењима и месним заједницама преко десет хиљада садница разног дрвећа. За ову годину смо спремили седам хиљада садница, које ћемо такоође радити са ловцима и месним заједницима али и са медарима, пошто ће шест хиљада садница бити багрема.

Уложићемо и у пречистач отпадних вода. Врло добро се зна какав је отпад који се издваја из те воде. Та вода не иде са свим тим отпадом у водовод и чесме. Тачно знамо и састав и знамо где ће се сагеровати отпад када се испуне сви услови уговора и када инвеститор буде у обавези да измешта то. Сада се то испуштало у канализацију.

Нови километри путева и нова сигнализација

Ове године урадићемо нове километре асфалта у граду и насељеним местима. У граду ћемо урадити нову регулацију новe светлосне сигнализације, семафора. Правимо пројекат за нове две кружне раскрснице у насељу Багљашу и ту хоћемо да поставимо нову светлосну сигнализацију.

Спорт и физичка култура у граду спортова

Протеклих година смо урадили четири нове спортске хале у четири насељена места. Реконструисали смо и наш Медисон а завршили смо коначно и Кристалну дворану. Урадили смо прву фазу стадиона у Карађорђевом парку, урадили атлетску стазу и расвету. Ових дана, уз помоћ Покраинске Владе очекујем да кренемо са реализацијом друге фазе, где ћемо реконструисати наш стадион по свим условима које УЕФА диктира. Урадили смо и пројекат за нову спортску халу на Багљашу. Ту ћемо урадити спортску салу за тристо педесет места.

Решавање вишедеценијског проблема пијаће воде

Без обзира што је све што је могло да крене на лоше кренуло и што се чека дуже верујем да ће проблем пијаће воде бити решен врло брзо, да не кажем колико. Нећу више да лицитирам пошто ја кажем шта ми кажу инвеститори, а онда дође до неке грешке. Овај пут не сме да дође до грешке и сигуран сам да ће све бити у реду. Већ крајем следеће недеље видећемо да ли су урадили први корак. Што се воде тиче иде све у много бољем правцу.

Много мање верујем инвеститору него што сам му веровао пре шест месеци или годину дана. Ја сам и јутрос био у фабрици воде. Свакодневно смо у контакту, проверавамо шта кажу. Од 4. септембра комплетно снабдевање града водом је било преко пречистача. Свакодневно смо радили 6 мерења у Заводу за јавно здравље. Ми смо дошли до тога да смо имали воду без арсена, натријума, бора. Вода је била много боља него у неким градовима у Србији. Само индекс обојености је био спуштен са 60 на 12 и то је био проблем за скидање забране. Знамо шта треба још да се уради, мора да се измени јоноизмењивачка смола и то се сад решава. То ћемо да урадимо и неће бити проблема за скидање забране.

Ја сам поносан што смо дошли до фабрике воде. Ми смо једини град ове величине који има такву фабрику воде. Проблем са водом се овде решава од 1975. године, забрана је уведена 2004. године. Ми смо ти који се боримо да урадимо да то урадимо уз све препреке и недаће. Оваква вода каква је банатска није нигде пречишћена. Немамо од кога да препишемо. Ми морамо то да урадимо, па ће други преписивати од нас.

Ауто пут Београд – Нови Сад преко Зрењанина – неслућене могућности

Ви знате да је био у плану да се ради брзи пут од Београда до Зрењанина и од Зрењанина до Новог Сада. Требало је да се ради на постојећем путу, тако што би се постојећи пут проширио на четири траке. Међутим, инвеститори из Кине су инсистирали да имају пун профил ауто пута. То значи да је морао да се направи овај ауто пут. Влада Србије је потписала споразум, дала је налог да се ради пројекат, зна се и траса. По пројекту, неких сто тринаест километара је у питању ауто пута од Београда до Зрењанина и од Зрењанина до Новог Сада. Биће дванаест петљи, три моста, један надвожњак. Вредност инвестиције је око шесто милиона евра. После завршетка тог пројекта Зрењанин неће бити исто место за живот, као и до сада. Бићемо много интересантнији и другим инвеститорима а бићемо боље повезани са целим светом.

Петровград.орг