ВЕРА ИЛИ ВЕЧЕРА

Друштво српско-руског пријатељства – Српски државотворни покрет  „Светозар Милетић“- Удружење Петровград – Удружење чланова и пријатеља Матице српске

Чанковци су променили име.  Досадашњем (латиничном) ЛСВ дописано је – „Војвођани“. Булумента окупљена у  конгрес променила је и руководство. Поглавника Н. Чанка заменио је викар врхбанатски Б. Костреш, политичког Курту сменио Мурта. Полусвет сабран око користи и  потказивања обраћен у политичаре.

Шта ће у раду ове локалне секте донети промена руководства, а шта промена имена? Ништа под милим Богом. Приватни политички предузетници, преплаћени Чанак и допоглавник  Костреш, нису аутономни. Прикључени на фондове мећународних картела и „господара новца“ они су део система мрежне окупације, део формација послуге и људи позајмљеног мишљења. Као савезници у борби против непослушних држава и народа на тлу Србије бране Запад од српског национализма, Русије и православља. То је разлог што патриотизам представљају као балканску смуту српског и руског империјализма. По начелу „држ,те лопова“  за Чанка је патриотизам  „несебична љубав према новцу“, а патриоте „они који би продали с мртве бабе покров“.

У истом кључу домољубиву бригу о „војвођанским новцима“ видимо као  ауто пројекцију и потврду слогана: “лаж по лаж, политички програм“. Сведочећи да су у лажи кратке ноге а дуги   прсти, домољуби су се, све чувајући „наше новце“, лично обогатили. Н. Чанак за себе(на ТВ) каже да је имућан, коадјутор Костреш запоседа земљу и гради мегаструктуре на обали Тамиша, Поморишки подиже електрану у Ботошу. По договору с владајућом странком потрошени „кадрови“ ЛСВ су још на државним јаслама, а привилегије у облику станова, путовања и „новаца на руке“ се измичу контроли. Панонски ријалити: „наше новце“ чувају у свом џепу. „Данас можете имати све, каже афористичар, ако немате своје ја“. И када смо мислили да су се политички упокојили, да су купили шта су хтели и отели шта су могли, ево их опет са изанђалим причама и реновираним лажима. Уместо парастоса, поново би власт и државу у аренду.

Иступајући као Војвођани, Југословени, ватрени Европљани или НАТО-пацифисти, врли и конвертибилни „лигаши“, „клубаши“ и слични патогени „приврженост европској породици народа“ исказују отклоном од нежељене српскости. Њихов идентитет је у ономе што нису.

Како позиција издржаваног обавезује на  бескрајно заплитање у лажи, оптужбе на рачун Србије се морају понављати и прилагођавати околностима. Претходе им увек ставови налогодаваца и финансијских респиратора. Америчка  и британска амбасада препоручују одлагање пописа у Црној Гори. Отуда и тврдња (Аутономија инфо, Слободна Војводина) да је попис четнички Grend Slem… део подмукле великосрпске политике…која стандардно подмеће, отима, краде и лаже“.  Инцидент у Бањској је био повод да се држава и црква оптуже за тероризам, а рат у Украјини за слуганство Русији. Представник КФОР-а је 2022.  „очима видео“ шверц оружја возилима хитне помоћи у манастире СПЦ. Чанак је шверц оружја „очима гледао“ на Цетињу и у припреми (БИА) „балван револуције“ у Крајини. Север Космета је, вели, зона тероризма, а у манастирима СПЦ у Црној Гори и Космету се чувају дуге цеви. Срби „дижу барикаде према миру и цивилизацији. (А. Кишјухас) А. Солжењицин каже: Они лажу.  Ми знамо да они лажу. Они знају да ми знамо да лажу. Они и даље лажу.

Тешко је побројати све апорије и гафове у њиховим јавним иступањима. Борци против централизма подржавају бошњачки унитаризам. Аутори резолуције о геноциду у Сребрници  говор о страдању Срба  називају „покривалицом и мизансценом за будуће пљачке“. (А.К.) Заговорници краја историје и географије цртају границе према Србији и  браћи у окружењу. Траже да признамо независност Космета и бранимо украјинске границе. Противници  српског јединства позивају на одбрану од „разбијања исконског војвођанског бића“. (А. Оџић) Русија је терористичка држава,  Космет европска демократија. Путин ратни злочинац,трговци бубрезима борци за слободу. Док једу из руку оних који су нас бомбардовали и уводили нам санкције, захтевају  санкције Русији. Позивају на уништење руске пете колоне, а себе виде као заштитнике либералне демократије. „Левичари“ који бране право јачих и богатих. „Што су либералнији, то су вулгарнији“. (Ф. И. Тјутчев)

Промена имена сугерише далекосежније циљеве. Прича о Војвођанству није само биртијашка жовијалност Чанка и братије. Још мање салашарски фолклор и литерарни занос равницом („Не дирајте ми равницу“). У времену у којем се потреса свет глобалних лажи треба је схватити као пројекат однарођавања по узусима колонијалног инжењеринга и политичког католицизма. Отужно приклањање новцу скрива борбу за људске душе, продају вере за вечеру. Обрачунавајући се (у чврстој валути) са српским национализмом чанковци сарађују у пројекту крађе српског идентитета. И Турци су знали да је прљаве послове боље обављати туђим рукама, да потурице успешније деле своје него туђинци. Иступајући као Војвођани, Југословени, ватрени Европљани или НАТО-пацифисти, врли и конвертибилни „лигаши“, „клубаши“ и слични патогени „приврженост европској породици народа“ исказују отклоном од нежељене српскости. Њихов идентитет је у ономе што нису. Отуда простачки рефрен „наши“ и „њини“, „Србијанци“, а не Срби, Североисточна Босна, а не Република Српска. Република Српска је за Чанка „прћија шаке криминалаца заливена крвљу“.

Аутошовинизам и менажерија милитантних  србомрзаца заслужних за изреку „Не бојим се паса него џукела“. Осип Мандељштам би рекао: „Умрећете са устима искривљеним од лажи“. Лажима усмереним према онима који знају ко су, желе да личе на себе и воле кога хоће.

Чланак је оригинално објављен у листу Зрењанин и Петровград.орг Вам га преноси уз дозволу аутора.