ВЕНАЦ БРАТСКИХ ГРАДОВА ОКО ГРАДА НА БЕГЕЈУ БОГАТИЈИ ЗА БИЈЕЉИНУ

Градоначелник града Зрењанинa Чедомир Јањић и градоначелник града Бијељине Мићо Мићић, на свечаности у Бијељини потписали су Споразум о сарадњи и братству два града из Србије И Републике Српске. Овим чином је само озваничена досадашња сарадња ова два града. Бијељина је посталa нови члан породице братских и пријатељских градова града Зрењанина.

Градоначелници су приступили овом чину вођени принципима узајамног поштовања и жељом за јачањем братских веза, али и економске и културне сарадње.

Чин је у толико значајнији јер је са Бјељином исти споразум потписао и градоначелник Будве у Црној Гори Драган Краповић. Свечаност је организована у оквиру обележавања 24. септембра, дана ослобођења Бјељине од фашистичког немачко-хрватског окупатора у Другом светском рату.

Градоначелник Зрењанина је изјавио да ће се овим споразумом додатно промовисати развој, међусобна сарадња, иницирати додатно јачање спортских, научних и културних веза између локалних самоуправа. Јањић је поклонио градоначелнику Бијељине икону Светог Пантелејмона, заштитника и Крсну Славу тог града као знамење.

Обраћајући се медијима, градоначелник Бијељине Мићо Мићић је истакао да је Зрењанин одличан пример успешне локалне заједнице чија су искуства, превасходно у привлачењу страних инвестиција, била драгоцена и за Бијељину.

Бијељина и град на Бегеју имају поред рођачких веза још једну везу а то је споменик Краљу Петру Првом Ослободиоцу који је оригинално извајао такође Рудолф Валдец, као и наш споменик. У току Другог светског рата споменик у Бијељини је доживео исту судбину, као наш у Петровграду. Срушен је од нациста па поново обновљен и данас представља симбол нераскидивих веза наша два града.

Петровград.орг и Град Зрењанин (Фото: А.Блануша)