БОГОМ БЛАГОСЛОВЕНО НОВО ЛЕТО 2020.

Ове као и претходних година, упркос чињеници да је био радни дан један број грађана града на Бегеју је дочекао на Тргу Слободе код споменика Краљу Петру Ослободиоцу нову, српску, православну, стару 2020. годину. Она се обележава по  јулијанском календару и својеврстан је грађански и национални ексклузивитет кога немају народи у окружењу који су прешли потпуно на слављење празника по грегоријанском календару.

Грађани који су се окупили су ушли у Ново лето Господње уз кувано вино и звуке етно-поп музичке легенде Сање Илића и бенда „Балканика“.

Молитва на дан Нове године, чита се на дан православне Нове године у свим саборним храмовима СПЦ широм српских земаља, па тако и у епархији Банатској.

Молитва као благослов за ново лето

Господе Боже, Творче и Саздатељу свих видљивих и невидљивих твари, Који си створио времена и године. Сâм благослови, Господе, нову годину која почиње овога дана, а коју ми рачунамо од Твога оваплоћења, које се десило ради нашега спасења. Удостој нас да проведемо ову годину – и многе после ње – у миру и сагласју са ближњима нашим; учврсти и распространи Свету Васељенску Цркву, коју си Ти Сам основао и осветио спаситељском жртвом светога Тела и пречисте Крви. Отаџбину нашу узвиси, сачувај и прослави; дуг живот, здравље, изобиље плодва земаљских и погодно време даруј нам; као истински наш врховни Пастир, мене, грешнога слугу Твога, све рођаке и ближње моје, и све православне хришћане, сачувај, огради и на пут спасења приведи, да бисмо ми, ходећи по њему, после дуговременог и достојног живота у овоме свету, достигли до Царства Твога Небеснога, и удостојили се вечнога блаженства са Светима Твојим.

Амин.

У укусно направљеном, по оцени многих, Божићном селу, које већ данима краси Трг Слободе, са главне бине је, емитована музика са разгласа и дељено кувано вино.

У поноћ је и ове године, по традицији, уследио ватромет изнад Градске куће, који је учинио да се празнична атмосфера настави до дубоко у ноћ, по околним кафанама и кафићима. Све упркос радном дану који је неминовно дошао.

Петровград.орг жели, како и молитва каже, да вам нова година буде Богом благословена.

Петровград.ор (Фото: Град Зрењанин)