КЊИЖЕВНОСТ И ДРУЖЕЊЕ НА ПЛАТОУ ИСПРЕД БИБЛИОТЕКЕ

Зона унапређеног пословања Зрењанин, покренула је 2011. године мултикултуралну градску манифестацију под називом Корзо фест. Идеја Корзо феста је побољшање културне понуде града Зрењанина у летњем периоду, кроз различите програме који се реализују у улици Краља Александра Карађорђевића, где се окупља највећи број грађана. Циљ је да се у том периоду, када се излазак у град своди или на шетњу главном улицом, или на седење у некој од башти, грађанима на том простору понуде културни садржаји који су усмерени на евоцирање и враћање правих вредности, уношење позитивне енергије и обнављање духа нашег града и грађанства уопште.

У оквиру Корзо феста на платоу испред библиотеке Градска народна библиотека „Жарко Зрењанин“ је представила зрењанинске писце. Изабрано је пет писаца и то су: Александар Бјелогрлић, Драганa Мокан, Станко Шајтинац, Угљеша Шајтинц и Гавра Влашкалин.

Ове вечери писци су читали одломке из својих најновијх прозних остварења а књиге ових аутора можете пронаћи у књижари ГНБ „Жарко Зрењанин“.

Писци припадају различитим генерацијама али их све заједно повезује дух љубави прама граду на Бегеју.

Модератор ове вечери је био човек упућен у књижевна дешавања, критичар Владимир Арсенић:

„Мислим да је наступ зрењанинских писаца био врло посећен и чини ми се да је ово вече успело.Ми се надамо да ће бити још оваквих вечери. Ово вече је било у сарадњи Градске народне библиотеке и Корзо феста. Прошле године смо оргнизовали овакво вече и показало се ово као сјајно место за књижевност. Овај плато испред библиотеке се показао заиста као сјајно место за књижевност и дружење овакве врсте. Ми смо ово радили и у Ноћи музеја, радили смо сада и радићемо и у септембру а сада наступа једна мала пауза.“

Један од писаца који је био расположен да подели са читаоцима портал Петровград.орг своје утиске је био познати Александар Бјелогрлић:

„Могу да кажем, да сам врло задовољан, поготово одзивом публике. Било је заиста пуно људи и види се да постоји заинтересованост за локалну књижевну сцену. До сада сам био у недоумици, да ли се у опште може говорити о некој зрењанинској, градској књижевној сцени. То подразумева неки заједнички сет питања, тема, заједничких спорења или полемика, око којих се ломе копља, то је оно што чини неку локалну сцену. Ово су први кораци да се повежу наши аутори после дуже паузе и ето, захваљујући Корзо фесту и нашој библиотеци и модертатору, критичару Владимиру Арсенићу успели смо да се окупимо. Надам се да је публика уживала ове вечери.“

Велики број учесника и посетилаца који су до сада били потврђују да је ово манифестација која ће трајати дуги низ година.

Aутор: Саша Младеновић