ТРАДИЦИОНАЛНА ЦЕНТРАЛНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У ГРАДУ НА БЕГЕЈУ

У организацији Црквене општине Зрењанин, храма Светог архангела Михаила у великој сали Културног центра уприличена је и ове године традиционална свечана Светосавска академија. У програму Свечане академије учествовали су и ове године прослављени хорови и певачка друштва из града на Бегеју као и деца рецитатори и певачи. Светосавску беседу је изговорио свештеник СПЦ Миодраг Станојевић.

…И зато, слушајући ово, сваки који хоће да се спасе треба да се подвизава, да иде уским и тесним путем. Јер пут је кратак, браћо моја љубљена, којим ходимо. Дим је живот наш, пара, земља и прах; за мало се јавља и брзо нестаје. Мали је труд живота нашег, а велико и бесконачно добро као награда…

(Св. Сава, Карејски типик)

У оквиру програма торжественим појањем отворио је скуп Певачко друштво „Жене мироносице“ – под диригентском палицом Зорице Кецић, извевши „Оче наш“, „Тропар Светом Сави“ и „Слава во вишњем Богу“.

Светосавску беседу казивао је јереј Миодраг Станојевић, свештеник при храму Светог архангела Михаила (Руска црква).

„Свети Сава није имао неког Светог Саву, као што ми имамо данас њега. Имао је Христа и Њему је стремио и тиме показао којим путем и ми треба да идемо. Не стидимо се свога хришћанског и народног имена, свог језика, свога предања. Само тако можемо заслужити будућност… У свом животу је Свети Сава применио речи Светог Апостола Павла из посланице Галатима: Не живим ја, него живи Христос у мени“. Следимо његов пример и заблагодаримо равноапостолном просветитељу и учитељи нашем Сави. Молимо му се да нам помогне како се не бисмо изгубили у лавиринту погрешних стаза, жеља, одлука и искушења. Држимо се свог учитеља и његовог пута који води у вечни живот! – богословио је јереј Станојевић у беседи.

Водитељка програма Мирјана Младеновић је најавила све учеснике програма а на самом почетку се обратила речима које је Свети Владика Николај у „Животу Светог Саве“: Веома давно живео је један млади принц. Био је необично мудар, богат и леп. Сва врата светске славе и уживања била су му отворена. Али, нешто у њему одвраћало га је од свих тих чари и привлачности света за којима су милиони осталих људи жудели. И једнога дана, тајно од својих родитеља, он завара траг дворској пратњи и побеже у једно пусто место где се настани као сиромашни странац. Једина жеља му је била да своју душу осветли Божјом истином и вољом и да само Њему служи.Много година касније, овај краљевић, вођен Божјом руком, врати се из пустиње у своју земљу као принц цркве и духовни вођ своје нације за сва времена.

Душан Радованчев ученик другог разреда Основне школе „ Жарко Зрењанин“ је потом рецитовао песму „ Молитва Светом Сави.

Водитељ програма Саша Младеновић је прочитао неколико пригодних одломака текстова  из „Карејског типика“ Светога Саве и делове списа Светог Владике Николаја „Живот Светога Саве“: У Савиној личности народ је осећао свога правог и истинског пријатеља и пастира. Он га је слушао и следио без поговора, јер је видео да он живи онако како проповеда. „Народ се хранио његовим речима као медом.“ Свет је волео његову скромност и искреност. Он је залазио у прост народ као међу своје, али са апостолским ауторитетом. Шта више, Бог га је, као свога изасланика обдарио даром чудотворства које он чињаше над болеснима, кроз молитву за њих. За Саву се заиста може рећи: „Појавио се велики светионик у српској земљи пуној таме, незнања и сметености“…

Дечији и мушки хор „Архангел Михаило“ – диригент Милица Досковић, отпевао је песме: „Расти, расти мој зелени боре“, традиционални напев, „Свако дијете треба знати“ и „Тропар рождевства Христова“ од В. Бељајева.

Дечији хор „Преподобни Рафаило Бантаски“ – диригент Јана Драшковић извео је композиције: „О, Српска млада“, „Песму пресветој Богородици“ и „Свети Сава“ – солисткиња Марија Алексић, клавирска пратња протођакон Предраг Ненин.

Мешовити хор „Преподобни Рафаило Банатски“ – диригент мр Сенка Милисављевић извео је композиције „Тебе“, „Дни моји“ – соло сопран Ана Алексић Шајрер, соло алт – Марија Алексић.

Као што то обичај налаже из године у годину, здружени хорови Петровграда су на одушевљење присутне браће и сестара, на крају програма, отпевали „Химну Светом Сави“.

(Фото: Милена Радловачки и Јован Његовић Дрндак)