СВЕТА АРХИЈЕРЕЈСКА ЛИТУРГИЈА И ЛИТИЈА ЦАРУ НИКОЛАЈУ У БЕОГРАДУ

На дан када се навршава стогодишњица мученичке смрти Цара Николаја II, његове породице и његове пратње, Његова Светост Патријарх српски Иринеј служиo je Свету архијерејску Литургију у Руској Цркви на Ташмајдану у Светотројичком Храм. Након Литургије градом је прошла Литија од Руске Цркве до споменика Цару Николају II  у улици Краља Милана. У Литији су учествовали верници и сви људе добре воље жељни да одају пошту великој духовној и историјској личности руског и српског народа.

 

 

Литију се кретала од Храма Свете Тројице на Ташмајдану до споменика цару Николају и предводио ју је патријарх српски Иринеј са свештенством Српске и Руске православне цркве, а у свечаној поворци, поред великог броја Београђана, учествовали су и министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић, народни посланици, градски одборници и бројна удружења која негују традицију пријатељства српског и руског народа.

 

 

Председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић и заменик градоначелника Горан Весић учествовали су такоође данас у Литији поводом сто година од убиства цара Николаја Другог Романова и његове породице.

 

 

Након Литије и молебана који је служен испред споменика Цару Николају,  градоначелник Београда др Зоран Радојичић организовао је свечани пријем у згради Скупштине града Београда.

 

 

У ректорату Београдског универзитета приличено је, данас предвање о личности Цара Николаја и о његовим духовним и свим осталим везама са Србијом и српским народом архимандрита Михајла Биковића, настојатељ Манастира Јовања , проф. др Зорана Мирковића са Правног факултета и др Бориса Милосављевића, политиколога и историчара.

 

 

Петровград.орг (Фото: Беоинфо)