ШАМПИОНКА ИЗ ГРАДА НА БЕГЕЈУ – ИВАНА ШПАНОВИЋ

Ивана Шпановић је трећи пут на крову Европе. Најбоља српска атлетичарка и рекордерка у скоку у даљ, освојила је златну медаљу на Европском дворанском првенству у Глазгову. Српкиња је у Шкотској скоком од 6.99 одбранила титуле Старог Континента и ушла у историју.

Подсетимо на неколико чињеница о пореклу и успесима наше шампионке. Ивана је ћерка оца Љубише и мајке Весне (дев. Јовановић). Мајка јој је некада била успешна спортискиња (атлетика, фудбал, рукомет), па се може рећи да је таленат наследила од мајке. Шапановићи су  даљим пореклом из Босне а славе Светог Николу. Oтац и мајка су јој рођени у Зрењанину.

Ивана Шпановић рођена је 10. мај 1990 године и најбоља је српска атлетичарка, која се такмичи у дисциплини скоку удаљ. Тренер јој је Горан Обрадовић Челе  а Јани Хајду јој је био тренер до 2010, чланица је и наступа за Атлетски клуб Војводина из Новога Сада.

На Светском првенству 2013. године у Москви освојила је бронзану медаљу што је била и прва медаља за Србију на светским првенствима у атлетици. Бронзану медаљу је освојила две године касније на Светском првенству у Пекингу. На Европском првенству у дворани 2015. у Прагу је освојила златну медаљу уз лични рекорд. Ивана је на Светском првенству у дворани 2018. освојила златну медаљу у Бирмингему, а 2016. сребрну медаљу у Портланду.

У мају 2016. је била на првом месту светске ранг листе у скоку у даљ. Победница је Дијамантске лиге за 2016. и 2017. годину. Два пута је изабрана за најбољу српску спортисткињу у избору Олимпијског комитета Србије, и то 2013. и 2015. године.

На Олимпијским играма 2016. у Рио де Жанеиру када је узела бронзану медаљу, резултатом 7.08 што је био нови национални рекорд Србије на отвореном.

Дана 5. марта 2017. освојила је златну медаљу на Eвропском првенству у дворани и поставила нови национални рекорд 7,24 као и најбољи светски резултат у овој сезони и трећи свих времена у дворани.

Петровград.орг