ТРИЈУМФ КОШАРКАШИЦА СРБИЈЕ У ГРАДУ НА БЕГЕЈУ

Велика победа кошаркашица Србије! Наше најбоље кошаркашице обезбедиле су директан пласман у четвртфинале Европског првенства као првопласирани тим Д групе и 4. јула ће у београдској „Штарк арени“ играти за пласман у полуфинале против бољег из дуела Шведска – Летонија. Трећи дан на Европском првенству за жене, које се одржава у Србији и Летонији, донео је коначан и прижељкиван поредак у групној фази такмичења.

У последњем, трећем колу, Србија је у драматичној последњој четвртини меча савладала Белгију са 70:66. Препуна „Кристална дворана“ у Зрењанину, сведочила је величанственом преокрету репрезентације Србије која је на крају и потврђена тројком Јелене Брукс са пола терена.

У групи Ц, која је завршена у нишкој дворани „Чаир“, Мађарска је поражена резултатом 58:59, што ипак није угрозило прво место ове репрезентације и директан пласман у четвртфинале. Мађарице ће се за пласман у полуфинале борити против победика меча Велика Британија – Црна Гора. Са друге позиције, своје месту у четвртфиналу ће тражити Италија која је савладала Словенију са 75:57.

Такмичење у групама А и Б такође је завршено, а директан пласман у четвртфинале оствариле су репрезентација Шпаније као првак групе А и Француска као првак групе Б.

Мечу Србије на ЕП, као и претходних дана, присуствовали су председник КСС Предраг Даниловић и генерални секретар Дејан Томашевић, који су овај дуел пратили у друштву градоначелника Зрењанина Чедомира Јањића, као и потпредседници КСС Ана Јоковић и Игор Ракочевић. Министар Вања Удовичић је присуствовао отварању првенства.

Да подсетимо, у зрењанинској „Кристалној дворани“, Србија је након коша Соње Петровић 1,9 секунди пре краја савладала прво Белорусију резултатом 55:53. У тврдој и неизвесној утакмици, наша репрезентација је ношена подршком публике успела да избори победу на старту шампионата.

Сјајни поход наше женске репрезентације настављен је победом против јаке Русије у другом колу групе Д Европског првенства у Зрењанину! Наше девојке су показале право победничко лице када је било најпотребније и успеле да преломе меч и изузетно снажног противника у пуној „Кристалној дворани“ – 77:63.

На крају ове фазе такмичења, Марина Маљковић је желела да се захвали свима који су у Зрењанину учинили да се репрезентација осећа сјајно:

Хвала овим „људима у жутом”, Граду Зрењанину, градоначелнику, навијачима, свима, на прелепом домаћинству… И хотелу „Војводина“ који је био дом за све репрезентације… Памтићемо Зрењанин по лепом. Желим да похвалим досадашњи рад свих на Евробаскету у Србији. Важно је да сви ми у свет шаљемо лепу слику о нашој земљи.

Петровград.орг (Фото: Кошаркашки савез Србије)