СРБИЈА НА СВЕТСКОМ ПРВЕНСТВУ У ФУДБАЛУ – РУСИЈА 2018

Утакмицом Русија – Саудијска Арабија од 17 часова на стадиону Лужњики биће отворено Светско првенство фудбалу – Русија 2018. Од 209 чланица, колико их има ФИФА, за највећи светски трофеј у Русији бориће се 32 репрезентације, међу којима је и Србија, после осам година. Селекција Србије ће играти у групи Е заједно са селекцијама Костарике, Бразила и Швајцарске.

Утакмице на највећој смотри фудбала у Русији играће се осим у Москви у још 10 градова – Самари, Њижњем Новгороду, Волгограду, Јекатеринбургу, Саранску, Ростову на Дону, Каљининграду, Казању, Сочију и Санкт Петербургу, с тим да руска престоница даје два стадиона – Октритије арену и Лужњики.

За велелепна, модерна здања и околну инфраструктуру Влада Русије уложила је чак 20 милијарди долара, сви су у државном власништву и са највишим критетеријумима ФИФА, уз максималне мере безбедности, па се очекује да организација буде на врхунском нивоу.

Титулу првака света брани Немачка, која је пре четири године била најбоља у Бразилу. Пред Немцима је свакако велики изазов, јер су титулу двапут заредом освајали само Италија (1934. и 1938) и Бразил (1958. и 1962), што значи да то нико није успео више од пола века. Мундијал је за 88 година освајало само осам селекција – Бразил (пет трофеја), Немачка и Италија (четири), Уругвај и Аргентина (по двапут), Енглези, Шпанци и Французи.

Списак главних изазивача је дугачак.Тимови са шампионским педигреом увек су у најужем кругу фаворита, тако да изузетак није ни Русија 2018.Ту су петоструки шампион Бразил, потом Аргентина, Француска, Шпанија, која је пред старт такмичења сменила селектора Ђулена Лопетегија и поставила Фернанда Јера…

Конце велесилама ће покушати да помрсе многи, а према проценама кладионица, највише шанси имају европски прваци Португал, Белгијанци, Данци, Хрвати, Колумбијци…

За Србију би велики успех био да прође групну фазу, што ће бити много лакше ако на старту, у недељу, савлада незгодну Костарику пре утакмица против Швајцарске 22. јуна у Каљининграду и пет дана касније Бразила у Москви.

Извор: http://mondo.rs/a1111539/Mundijal-2018/Vesti/Pocinje-Mundijal-u-Rusiji.html