НОВЕ ИНВЕСТИЦИЈЕ – ЗАПОШЉАВАЊЕ И НОВИ ПУТЕВИ У БАНАТУ

У индустријској зони “Југоисток” код Зрењанина, отворен је свечано нови производни погон јужнокорејско-америчке компаније “Есекс Јуроп”. Ради се о фабрици за производњу бакарне жице за трансформаторе, моторе и генераторе, вредна 30,4 милиона евра. Вучић је потврдио вест која је објављена пре два дана, да ће врло брзо уследити и градња ауто-пута од Зрењанина до Београда.

Председник Србије је одржао састанак с руководством компаније “Есекс Јуроп” и обишао погоне. Отварајући погоне, председник Вучић рекао је да долазак јужнокорејских компанија у Србију указује на нову привредну фазу – долазак фабрика са високо технолошким развојем а Кореја постаје азијски и светски економски тигар.

Фабрику је отворио председник Републике Србије Александар Вучић, заједно са председником Покрајинске владе Игором Мировићем, министром привреде Гораном Кнежевићем, председником “ЛС Групе” Кристофером Куом, градоначелником Зрењанина Чедомиром Јањићем и руководиоцем погона у Зрењанину Сашом Јесићем.

На месту нове фабрике пре само шест била је ливада, а сада у њој ради 160 људи, са примањима драматично изнад просечних у Србији – 90 хиљада динара у нето износу, а годишњи извоз овог погона ће вредети 132 милиона евра.

Председник Вучић је потврдио вест која је објављена пре два дана, да ће врло брзо уследити и градња ауто-пута од Зрењанина до Београда. Урађене су прве пројекције пута, Београд – Зрењанин, на око 280 милиона, Зрењанин – Нови Сад је 220 милиона а креће се ускоро са радом.

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић је рекао да је ово велики дан за Зрењанин, да отварамо још једну фабрику и да можемо да се похвалимо да је наш град заиста добро место за инвестиције. Захвалио се председнику Вучићу што је од Србије направио добро место за инвестирање, а локалним самоуправама омогућио да се равноправно надмећу с конкуренцијом из других држава.

Присутнима су се на церемонији отварања фабрике обратили и председник Покрајинске владе Игор Мировић, амбасадор Јужне Кореје Хјонгчан Чое и председник “ЛС Групе” Кристофер Ку.

Петровград.орг и Град Зрењанин (Фото: Александар Блануша)