ДАН ПОЉА СТРНИХ ЖИТА – ОЧЕКИВАН ПРИНОС ДО 7 ТОНА ПО ХЕКТАРУ

На огледним парцелама у Лукићеву код Зрењанина одржан је Дан поља стрних жита. Произвођачи и стручњаци су на основу досадашњег развоја процењивали принос и квалитет за више од тридесет сорти пшенице. Стручњаци саветују дејање декларисаног семена. Пољопривредници незадовољни што на откупним местима ни ове године цена неће бити у складу са квалитетом пшенице.

Градоначелник Чедомир Јањић заједно са сарадницима, замеником градоначелника Сашом Сантовцем, помоћницима Душком Радишићем и Драганом Ћапином, као и начелницом Средњобанатског управног округа Снежаном Вучуревић, посетио је “Дан поља” стрних жита. Пољопривредни произвођачи, представници семенских и хемијских кућа, као и Покрајинског секретаријата за пољопривреду, имали су прилику да се упознају са стањем стрнина – пшенице и јечма, оценом стања усева и прогнозом приноса.

Госте је поздравила Кристина Салапура, директорка Пољопривредне стручне службе Зрењанин, а присутнима се обратио и градоначелник Јањић, речима да је управо посета пољопривредницима најбољи начин да у директном контакту са њима чује све проблеме и предлоге за успостављање још боље сарадње. Такође је приликом представљања огледа из заштите биља дат увид у здравствено стање сортног огледа озиме пшенице на основу оцене Прогнозно извештајне службе. На огледима из заштите биља и оцени здравственог стања пшенице радио је тим стручњака ПСС Зрењанин предвођен  Снежаном  Парађеновић.

Из стручног тима ПСС Зрењанин, поручују да је у региону Средњег Баната ове производне године пшеница заузела површину од приближно 49.500 ха. Да би пороизвођачи имали пшеницу са више од 12 одсто протеина, због лакшег извоза, стручњаци кажу да је неопходно најпре сејати декларисано семе.

На неким парцелама је већ пробно пожњевена пшеница и дала је прве приносе од 6,5 до 7 тона по хектару. Очекује се да ће комбајни ући у њиве око 20. јуна. Преостали дани у развоју пшенице су најбитнији за стварање протеина и побољшање квалитета зрна, па је битно да у том периоду дневне температуре буду умерене.

Петровград.орг & Град Зрењанин